Incendii devastatoare în Turcia provocate de caniculă. Imagini de coşmar în staţiunile preferate de români

Staţiunile din sudul Turciei sunt devastate din cauza incendiilor de vegetaţie provocate de caniculă. Trei oameni au murit şi peste 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în cea de-a doua zi consecutivă în care autorităţile se luptă cu flăcările. De asemenea, vacanţele turiştilor au fost stricate după ce mai multe hoteluri au fost evacuate.

29 iul. 2021, 19:23
Incendii devastatoare în Turcia provocate de caniculă. Imagini de coşmar în staţiunile preferate de români

Incendii devastatoare în Turcia provocate de caniculă.  Joi după amiază, flăcările au ajuns în apropierea hotelurilor din Marmaris și, potrivit presei locale, acestea au fost evacuate, în timp ce pompierii au intervenit în forță pentru a ține sub control incendiul masiv.

UPDATE. Incendiu masiv la Bodrum, cea mai exclusivistă stațiune a litoralului turcesc. Flăcările au ajuns la hoteluri și turiștii sunt evacuați.

Răspunsul maritim, aerian și terestru la incendiul forestier din districtul Bodrum continuă. În timp ce focul a fost controlat timp de 4 ore, aproximativ 3 mii de persoane din hotelurile amenințate de flăcări au fost evacuate.

Se pare că incendiul a fost declanșat de 2 persoane care au venit în zonă cu o motocicletă roșie și au dat foc vegetației, apoi au fugit rapid de la fața locului.

Incendiul a izbucnit în zona forestieră de pe șoseaua Bodrum-Milas din Peninsula Pina, districtul Meșelik. Cetățenii care au văzut flăcările crescând din regiune au raportat situația la Centrul de Apel de Urgență 112.

Echipele Departamentului de Pompieri al Municipalității Metropolitane Muğla și Direcția Regională Silvică Muğla au fost trimise în regiune. Echipele care au venit la fața locului au început rapid să intervină pentru a controla focul.

Incendiul, care a izbucnit într-un punct apropiat de hoteluri, a crescut în scurt timp cu efectul vântului. În timp ce echipele încercau să controleze flăcările, focul s-a apropiat de hoteluri. Împotriva unui posibil pericol, clienții sunt evacuați pe mare cu bărcile.

3.000 de persoane au fost evacuate

Curse zilnice, pescari și bărci ale pazei de coastă au fost mobilizate pentru a evacua 3 mii de persoane, inclusiv personalul din hotelurile din zona de incendiu. Cetățenii au fost aduși pe mare în cartierul Güvercinlik. Municipalitatea din Bodrum a început acțiunea de salvare a turiștilor evacuați la alte hoteluri din district, relatează iha.com.tr

Imagini de la evacuarea turiștilor pe mare, din cele două hoteluri din Güvercinlik Bodrum.

Posted by Turcia News on Thursday, July 29, 2021

Incendii devastatoare în Turcia provocate de caniculă

Citeşte şi Lista ţărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Grecia intră în zona roşie DOCUMENT

Marmaris este una dintre cele mai populare staţiuni din Turcia, aceasta fiind şi în topul preferinţelor românilor. Mai multe echipaje de intervenție ale autorităților forestiere, dar și elicoptere au fost trimise în zonă.

Din cauza vântului puternic, flăcările s-au răspândit şi în Manavgat, oraş situat la o distanţă de 75 de kilometri est de staţiunea Antalya, precum şi în satele din apropiere. Mai multe zone rezidenţiale au fost evacuate miercuri.

Din păcate, trei persoane au murit în urma incendiilor de vegetaţie din sudul Turciei.  Potrivit ministrului Agriculturii, Bekir Pakdemirli, un bărbat în vârstă de 82 de ani a fost găsit decedat în timpul operaţiunilor de evacuare din districtul Kepezbeleni, situat la 16 kilometri nord-est de Manavgat. De asemenea, alte două persoane au fost găsite decedate în districtul Degirmenli din Antalya, la circa 20 de kilometri est de Manavgat.

Potrivit ministrului, 10 persoane au fost salvate după ce au rămas blocate pe o ambarcaţiune în apropierea barajului Oymapinar.

Agenţia turcă pentru situaţii de urgenţă (AFAD) a precizat că 122 de persoane au avut de suferit de pe urma incendiului, iar 58 dintre acestea au necesitat îngrijiri medicale.

Agenţia a adăugat că o aeronavă, o dronă, 19 elicoptere, circa 250 de vehicule şi 960 de membri ai echipelor de intervenţie au luat parte la operaţiunile desfăşurate pentru a ţine incendiul sub control, iar Semiluna Roşie din Turcia a trimis personal şi alimente în regiune.

„Locuinţele situate în regiuni care ar putea fi afectate de incendii au fost evacuate. Mai multe locuinţe, birouri, ferme, câmpuri agricole, sere şi vehicule au fost distruse de flăcări”, a transmis AFAD într-un comunicat de presă.

Citeşte şi Temperaturi record în Turcia. S-au înregistrat peste 49 de grade

18 sate şi districte din Antalya, iar alte 16 sate au fost evacuate în provinciile învecinate Adana şi Mersin, unde continuau eforturile de stingere a unor focare separate, a spus ministrul Pakdemirli.

Mai multe clădiri, printre care şi un hotel din staţiunea Marmaris de la Marea Egee au fost evacuate din cauza flăcărilor, a relatat postul de stat TRT Haber. Potrivit imaginilor difuzate, două incendii separate erau active în apropierea zonelor rezidenţiale din Didim şi Bodrum – o zonă de interes turistic, unde un alt hotel a fost evacuat.

Pakdemirli a declarat că 35 de aeronave, 457 de autoutilitare şi 4.000 de membri ai personalului au fost mobilizaţi în lupta cu flăcările în timp ce focare separate au făcut ravagii în provinciile Osmaniye, Kayseri, Kocaeli, Adana, Mersin şi Kutahya.

Televiziunile au prezentat imagini cu clădiri rezidenţiale pârjolite şi oameni care fugeau peste câmpuri în timp ce pompierii, asistaţi de elicoptere, se luptau să stingă flăcările.

Sudul coastei mediteraneene din Turcia, o destinaţie populară pentru turiştii români, este cunoscută pentru căldura arzătoare din timpul verii, care duce deseori la declanşarea incendiilor. Conform autorităţilor, incendiile recente sunt cele mai ample de până acum.

Ministrul Bekir Pakdemirli a precizat că au fost înregistrate 41 de incendii de vegetaţie în 13 dintre cele 81 de provincii ale Turciei începând de marţi, dintre care 31 erau ţinute sub control. Focarele din Osmaniye şi Kayseri sunt în continuare active.

Turcia s-a confruntat cu o serie de dezastre provocate de vremea extremă în această vară, printre care viiturile de săptămâna trecută, care au provocat moartea a şase persoane în regiunea Mării Negre.

https://www.youtube.com/watch?v=0JPp0AuRLic&t=327s