Incendiile din Ucraina se apropie de centrala nucleară de la Cernobîl. Autorităţile dau asigurări că situaţia e sub control

Incendiile de pădure din Ucraina s-au extins pe o suprafaţă însemnată, astfel că au ajuns la mai puțin de un kilometru de fosta centrală nucleară de la Cernobîl. Aproximativ 400 de pompieri, 10 autospeciale, trei avioane şi trei elicoptere sunt mobilizate pentru stingerea focului, iar serviciile de urgență dau asigurări că situația este sub control.

RomaniaTV.net
14 apr. 2020, 09:23
Incendiile din Ucraina se apropie de centrala nucleară de la Cernobîl. Autorităţile dau asigurări că situaţia e sub control

Yaroslav Yemelianenko este operator turistic în Cernobîl. El a postat pe Facebook mai multe poze şi un video în care se vede cum flăcările și norul de fum se află în apropiere de arca ce acoperă reactorul 4, locul celui mai grav dezastru nuclear din istorie.

Yemelianenko scrie, în postarea sa, că incendiul a ajuns în orașul abandonat Pripyat și se află foarte aproape de centrala nucleară și de depozitul radioactiv Pidlisny.

„Situația este critică. Zona arde”, comentează acesta. Yemelianenko, membru al unui consiliu public al serviciului de urgență al Ucrainei, a acuzat, de asemenea, guvernul că a acoperit gravitatea incendiilor.

Autorităţile din Ucraina recunosc că situaţia cu care se confruntă este una dificilă, dar fac apel la calm, dând asigurări că nivelurile de radiaţii din Kiev, capitala Ucrainei, sunt normale, iar cele din zona de excluziune din jurul centralei nucleare sunt „neschimbate”. De asemenea, autorităţile îndeamnă populaţia să nu mai plece urechea la „mesajele apocaliptice” care le parvin prin diverse medii.

Fumul radioactiv de la Cernobîl a ajuns în altă ţară. Cât de aproape este de România

Cu toate acestea, Greenpeace Rusia a avertizat că incendiile care au cuprins zona de excluziune sunt mai mari decât spun autoritățile de la Kiev și prezintă un risc radioactiv.

Incendiile au pornit în 3 aprilie în partea vestică a zonei de excluziune care este nelocuită și s-a extins în pădurile din apropiere. Poliţia a declarat că incendiul a pornit de la faptul că localnicii au dat foc la iarbă. Din cauza vântului puternic, dar şi pe fondul secetei, acesta s-a extins rapid.

Ministrul Mediului din România: „Cetăţenii României să nu se îngrijoreze că ar putea să fie afectaţi de incendiul de acolo”

Ministrului Mediului, Costel Alexe, a anunţat că nu există un motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României că ar putea fi afectaţi de incendiul de la Cernobîl, în pofida faptului că direcţia vântului în zona respectivă este şi spre ţara noastră: „În momentul de faţă, ceea ce se întâmplă la Cernobîl, regretabil de altfel, cu acel incendiu de pădure, direcţia vântului sub o formă sau alta este şi spre ţara noastră, spre continentul european. Astăzi nu este motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României că ar putea să fie afectaţi de incendiul de acolo”, a precizat ministrul.