Incendiu ATI Neamţ. FACIAS cere demisia premierului Orban

Incendiu ATI Neamţ. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) cere demisia premierului Ludovic Orban şi a anunţat că oferă asistență juridică gratuită familiilor victimelor tragediei care vor să acționeze statul în judecată.

16 nov. 2020, 19:44
Incendiu ATI Neamţ. FACIAS cere demisia premierului Orban
FACIAS cere demisia premierului Orban

Incendiu ATI Neamţ.

FACIAS a solicitat și demisia premierului Ludovic Orban, „pentru eșecul în asigurarea tuturor condițiilor de siguranță în secțiile ATI, astăzi aflându-ne în situația în care secțiile de terapie intensivă din toată țara sunt supraaglomerate și nu fac față numărului mare de pacienți”.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului consideră că „vinovații în acest caz trebuie identificați și trebuie să răspundă, iar primul pas firesc în acest caz ar fi demisia de urgență a premierului”. În incendiul de la Piatra Neamț au murit 11 persoane. Pacientul transportat la spitalul din Pașcani a murit luni dimineață.

Citeşte şi Incendiu Piatra Neamţ. Jumătate dintre pacienţii arşi la ATI pot fi identificaţi doar prin teste ADN

Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a preluat ancheta în acest caz, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

Incendiu ATI Neamţ.  DSP spune că spitalul nu avea aviz pentru modificări

Direcţia de Sănătate Publică a afirmat vehement că unitatea medicală nu avea avizul instituţiei pentru modificarea secţiei de ATI şi pentru schimbările făcute la etajul 2, acolo unde zece pacienţi cu COVID au ars de vii.

”Reconfigurarea secției ATI și mutarea pacienților COVID pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și oricare unitate sanitară cu paturi au obligația de a solicita și de a obține, anterior vreunei modificări, fie de structură fie de circuite funcționale, avizul Direcțiilor de Sănătate Publică județene.

Se pare că existau pereți din rigips, care par să fi îngustat periculos de mult holurile spitalului din Neamț. Acest lucru ar fi făcut evacuarea victimelor extrem de dificilă, spune Antena 3.

”S-au efectuat lucrări de construcție. Acolo au fost mutați pacienții de la secția ATI care funcționa la etajul 3, la etajul 2. După informațiile pe care le avem, chiar în dimineața zilei respective. S-au efectuat lucrări, este clar că nu au avut niciun fel de aviz din partea DSP”, a declarat Ludovic Orban.