Incendiu ATI Neamţ. Rudele pacienţilor arşi pot participa la înmormântare, chiar dacă sunt în izolare sau carantină

Incendiu ATI Neamţ. Prefectura Neamț dă derogare de participare la înmormântarea celor 10 pacienți arși. Astfel, cei care se află în carantină sau izolare pot participa la ceremonie.

16 nov. 2020, 17:24
Incendiu ATI Neamţ. Rudele pacienţilor arşi pot participa la înmormântare, chiar dacă sunt în izolare sau carantină
Dosar penal după incendiul de la Piatra Neamţ

Incendiu ATI Neamţ.

Prefectura Neamț pune la dispoziția familiilor numărul de telefon 0233.234538 la care pot afla detalii despre cererea pe care trebuie să o depună.

„Pentru a veni în sprijinul aparținătorilor/membrilor familiilor victimelor incendiului de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț din data de 14.11.2020 vă informăm că prin Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției pot fi obținute informații, la numărul de telefon 0233.234.538 cu privire la posibilitatea participării la funeralii de către membrii familiilor care se află sub incidența carantinării/izolării la domiciliu și posibilitatea obținerii unei decizii de suspendare a măsurii de carantinare”, se precizează în comunicat.

Psihologul ISU Neamț asigură, la rândul său, comunicarea cu rudele celor arși privind desfășurarea funeraliilor, a posibilității obținerii derogării de la măsura carantinării sau a izolării la domiciliu, cât și a măsurilor de sănătate publică ce trebuie respectate.

„Suntem alături de familiile îndurerate și ne manifestăm disponibilitatea pentru acordarea întregului sprijin”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citeşte şi Incendiu Piatra Neamț. Fiica unei paciente decedate: ”Dacă nu mă trimitea mama să îi duc bagajele, muream și eu acolo”
Zece pacienţi au murit, sâmbătă seara, într-un incendiu care a izbucnit în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Este vorba de pacienți intubați, bolnavi de Covid-19. Alte şapte persoane au fost rănite.

Între răniţi se află şi medicul Ioan Cătălin Denciu, care a încercat să salveze bolnavii în momentul izbucnirii incendiului.

Incendiu ATI Neamţ. Anchetatorii au aflat cauza incendiului de la spitalul din Piatra Neamţ

Incendiu ATI Neamţ. Se pare că flăcările au izbucnit după ce un cablu s-a supraîncălzit şi din cauza unei scântei a luat foc. Cablul se afla lângă o butelie de oxigen. Secția fusese mutată de la etajul 3 la etajul 2, însă instalațiile de electricitate nu au fost făcute de o firmă specializată, ci de electricienii  spitalului.

Un inginer care lucrează la o firmă care se ocupă de instalarea aparaturii medicale din secţiile ATI vorbea în urmă cu o zi despre neregulile din unităţile medicale. Acesta sussţine că există improvizaţii periculoase, printre care prize desprinse din perete şi cabluri care nu sunt conforme.

”Eu sunt inginer de profesie, sunt specializat în instalarea de aparatură medicală și am constatat că de foarte multe ori se fac achiziții de echipamente medicale foarte performante, dar care sunt montate în sisteme de alimentare electrice care nu respectă absolut nicio normă. Nu mai vorbim de situațiile critice care pot apărea în astfel de locuri cum sunt saloanele de terapie intensivă. Nici într-un apartament nu ar fi voie să existe așa ceva, cum se vede în imaginile ilustrate”, a declarat Sorin Popa, pentru Digi 24.

Primele concluzii ale anchetelor aflate în desfășurare la Spitalul Județean din Piatra Neamț, arătau că de vină ar fi un aparat depășit și supraîncălzit de pe secția ATI, respectiv un injectomat.