INCENDIU DEVASTATOR în Parcul Yosemite (SUA). Zeci de arborii uriaşi sequoia, în pericol

Incendiul de pădure care devastează de sâmbătă vestul Parcului National Yosemite din California (SUA) continuă să avanseze şi afectează deja peste 1.200 de hectare din rezervaţie, ameninţând totodată zona în care se află zeci de arbori uriaşi seqouia.

30 iul. 2014, 08:04
INCENDIU DEVASTATOR în Parcul Yosemite (SUA). Zeci de arborii uriaşi sequoia, în pericol

Potrivit Serviciului Forestier al SUA, în pofida focului, cea mai mare parte a parcului Yosemite rămâne deschisă publicului, deşi luni a fost închisă principala rută de acces spre parc, în timp ce fumul se extinde spre zonele de camping şi căsuţe, înaintând şi spre principalele puncte de atracţii ale zonei, precum legendara vale Yosemite, informează Agerpres.

Fără să o afecteze deocamdată, incendiul ameninţă zona Merced Grove, unde se află peste 40 de astfel de arbori uriaşi cu trunchiurile având diametrul de peste un metru şi jumătate, informează Serviciul Forestier. Pe de altă parte, Departamentul Forestier şi împotriva incendiilor din California a informat că flăcările afectează o zonă de pădure şi tufişuri foarte uscată şi 585 de pompieri luptă împotriva focului.

Incendiul, care s-a declanşat din motive necunoscute sâmbătă în zona Old El Portal, a făcut necesară evacuarea regiunii urbanizate Foresta, precum şi camping-urile din Crane Flat, Bridalveil Creek şi Yosemite Creek. Locuitorii din oraşul El Portal, evacuaţi la rândul lor, s-au putut întoarce acasă după ce pompierii au reuşit să stingă 19 % din incendiu, mai ales în partea care ameninţă zona cea mai apropiată a localităţii.

California, şi în general partea de vest a SUA, este afectată de peste trei ani de o secetă puternică – un fenomen care s-a intensificat la începutul anului 2014 şi care a determinat declararea stării de „secetă excepţională” în această regiune, inclusiv în oraşele Los Angeles şi San Francisco, cel mai apropiat de Parcul National Yosemite. Seceta puternică, alături de temperaturile foarte ridicate sunt principalul motiv al declanşării incendiilor de pădure.

Potrivit Departamentului de Protecţie Forestieră din California, de la începutul acestui an şi până la 19 de iulie, s-au produs 3.400 incendii de vegetaţie care au devastat 20.600 de hectare, depăşind cele 2.500 de incendii şi 12.100 de hectare arse în mod obişnuit.

CITEŞTE ŞI: Cum se pot stinge incendiile fără apă