Incendiu devastator la Mănăstirea Bistriţa. Pompierii s-au luptat cu flăcările 18 ore. FOTO şi VIDEO

După incendiul de la Arhiepiscopia Tomisului, focul a cuprins un alt lăcaş de cult iubit de credincioşi, Mănăstirea Bistriţa. Focul a izbucnit în seara de sâmbătă spre duminică şi a necesitat o mare desfăşurare de forţe.

23 oct. 2022, 21:54

Incendiu la Mănăstirea Bistriţa. De 18 ore au avut nevoie pompierii ca să lichideze focul. Incendiul a fost semnalat prin apel la 112 în seara de 22 octombrie, în jurul orei 18.00. Flăcările au cuprins o anexă a mănăstirii ctitorite de domnitorul Alexandru cel Bun.

Incendiu devastator la Mănăstirea Bistriţa

Au ars acoperişul, construit din astereală din lemn şi acoperit cu tablă, pe o suprafaţă de aproximativ 500 mp, 100 tone de plante furajere, bunuri materiale aflate în încăperile de la parterul clădirii (obiecte de mobilier, materiale textile), o remorcă tractor şi câteva construcţii din lemn destinate pentru adăpostirea animalelor“, a transmis ISU Neamţ.

Citeste si ÎPS Teodosie, după incendiul de la sediul Arhiepiscopiei Tomisului: A ars ce a ars material, nu a fost rănit niciun om. Clădirea se va face şi se va face mai bine

Incendiul a fost devastator, producând daune materiale imense. Pompierii au precizat că de vină pentru delcanşarea incendiului este un coş de fum neprotejat termic faţă de materiale combustibile. Au participat la misiunea de stingere pompieri din Piatra Neamţ, voluntari şi personal de la Ocolul Silvic Vaduri.

Misiunea a fost extrem de dificilă din cauza vântului, zonei greu accesibile și nevoii de alimentare continuă cu apă.

Citeste si Tragedie în Argeș! O tânără de 19 ani, soțul ei și cei doi copii au murit arși de vii într-un incendiu. E luată în considerare și ipoteza unei crime. Martori: Se certau foarte des

La ora izbucnirii incendiului, ISU Neamţ anunţa că incendiul se manifesta generalizat la un adăpost pentru plante furajere cu o suprafaţă de 400 de metri pătraţi, cu posibilitatea propagării la pădurea aflată în imediata apropiere. Focul a fost lichidat după 18 ore, duminică, 23 octombrie, în jurul orelor 12.00.

FOTO/VIDEO: Vasile Chirilescu