Incendiu la Matei Balş. Raed Arafat: Sistemul a funcționat foarte bine

Incendiu la Matei Balş. Raed Arafat spune că sistemul a funcţionat foarte bine în cazul incendiului de la Institutul Matei Balş din Capitală. Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, atât pompierii cât şi serviciul de ambulanţă şi SMURD au intervenit la timp.

01 feb. 2021, 08:30
Incendiu la Matei Balş. Raed Arafat: Sistemul a funcționat foarte bine
Incendiu la Matei Balş. Raed Arafat: Sistemul a funcționat foarte bine

Incendiu la Matei Balş. Raed Arafat a declarat că dacă incendiul nu era stins în timp scurt, puteam să asistăm la o pierdere mai mare de vieți. Şeful DSU a precizat că au fost salvate peste 90 de persoane.

Incendiu la Matei Balş. Arafat: Au venit zeci de medici și asistenți de acasă

”Sistemul a funcționat foarte bine. Au funcționat și pompierii și serviciul de ambulanță și SMURD-ul. Au venit zeci de medici și asistenți de acasă chemați, nu au zis un cuvânt. Când s-a dat alarma, au venit să participe la intervenție.

Durează maxim 24 de ore de la a spune că s-a intervenit bine la a se învârti spre a ataca echipele de urgență”, a declarat Raed Arafat la Antena 3. 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă spune că au intervenit sute de oameni la tragedia de la ”Matei Balș”.

”Fiecare dintre ei a avut rolul lui și importanța lui la fața locului și inclusiv colegi din alte structuri, care nu sunt sub coordonarea Departamentului. Toți cei care au fost acolo au intervenit într-un singur sens, să salveze vieți într-un moment dificil, tragic, unde puteam să pierdem mult mai multe vieți dacă nu știam ce avem de făcut”, a mai precizat Arafat.

Citeşte şi Starea pacienţilor transferaţi de la „Matei Balş” după incendiu. Trei sunt intubaţi, iar unul în stare gravă

Mărturia cutremurătoare a medicului-erou: Am auzit ţipete de ajutor. Unul dintre pacienţi ardea

Incendiu Matei Balş. Purtătorul de cuvânt al Institutului ”Matei Balș”, medicul infecţionist Cătălin Apostolescu, era de gardă în momentul în care Institutul a fost cuprins de flăcări.

„Întâi am auzit o voce de bărbat, am presupus că este pacient, pentru că știam personalul. După aceea, la foarte scurt timp am auzit țipete de ajutor, o voce feminină, am ieșit din cameră, dar deja în secție era un fum foarte gros și nu am putut să mai înaintez. Atunci am ales varianta să încerc să ajut oamenii prin balcon.

Eram undeva la 8-10 metri de salon. În momentul acela a fost imposibil să-mi dau seama care este sursa incendiului pentru că fumul era foarte-foarte gros. Doar fumul împiedica vizibilitatea, curentul l-am oprit după aceea. La început nu a fost nicio explozie, a fost o bubuitură mai târziu, după vreo 3-4 minute.

Ieșisem deja pe balcon și apelasem pompierii. Erau unii pacienți care încercau să iasă, evident că i-am ajutat și, după aceea, am încercat să deschid și alte ferestre, dar mi-a fost imposibil pentru că se dechid numai pe dinăuntru și nu aveam cum să le forțez. Am încercat să intru prin altă parte, iar nu am putut din cauza fumului.

Citeşte şi Traian Băsescu rupe tăcerea după tragedia de la Matei Balș: 310 spitale nu au autorizație de incendiu

Între timp, colegii începuseră să evacueze din pacienți.

Am încercat să-i transportăm pe pacienți, noi și echipajele de pompieri, cât mai repede afară din clădire cu toate mijloacele pe care le aveam la dispoziție. Nu am vrut să ne limităm doar la tărgile pompierilor. Au fost pacienți puși și pe aceste tărgi, dar graba a fost foarte mare să scoate cât mai repede cât mai mulți pacienți”, a spus medicul Apostolescu la Antena 3.

Cătălin Apostolescu a povestit că o infirmieră care intra în salon a văzut cum unul dintre pacienţi ardea.

„Era în alt salon, se ocupa de alt pacient. S-a întors și a văzut pe cineva arzând, a încercat să pună o pătură să-l stingă și, în același timp, a oprit sursa de oxigen de la acel pacient. Nu a putut să înainteze și să oprească și la celălat pacient”, a mărturisit acesta.