Traian Băsescu rupe tăcerea după tragedia de la Matei Balș: 310 spitale nu au autorizație de incendiu

Traian Băsescu condamnă lipsa de reacție din partea autorităților după tragedia de la Institutul Matei Balș, soldată cu șapte morți.

31 ian. 2021, 21:44
Traian Băsescu rupe tăcerea după tragedia de la Matei Balș: 310 spitale nu au autorizație de incendiu

„Suntem în fața a două culpe. Una istorică și una legată de eveniment. Atâta timp cât nu se reformează sistemul… Este dramatic! Acum cei care au ieșit în stradă să meargă la familiile celor care au murit la Piatra Neamț, la Balș și să le explice ce bine merge sistemul de sănătate din România.

Atenție, eu spun și asta arată și studiul. Spitalele trebuie transformate în fundații ale statului. Dar fără dreptul cuiva de a se amesteca în activitatea lor.  Acesta e raportul înaintat de Arafat ministrului sănătății. Vreau să avem o imagine a sistemului. Am auzit că facem 3 spitale regionale. Ce rezolvi?”, a mai spus fostul președinte.

Traian Băsescu a dezvăluit că Raed Arafat i-a înaintat ministrului Sănătății un raport în care scria negru pe alb că 310 de clădiri ale spitalelor din țară nu au autorizație de incendiu. „S-a remediat ceva”, a mai spus fostul șef de stat.

„Ce găsim în acest raport, care e credibil? Au fost controlate 553 de spitale, care au împreună 1.392 de clădiri. Din acestea, doar 310 au autorizație de incendiu”, a mai spus Băsescu.

Băsescu: E cinism să mergi la schi când ai un astfel de eveniment

În timpul intervenției lui Traian Băsescu la România Tv, s-a aflat de un nou incident. Mai mulţi pacienţi au fost evacuaţi duminică seara din Spitalul Sfântul Pantelimon, după ce un salon de la Terapie Intensivă s-a umplut de fum.

„Mai înainte v-am spus că se va mai întâmpla. Sistemul e orientat către personalul medical și nu către pacienți. Vă spun indiscutabil: avem un sistem medical orientat să servească personalul medical.

Balș e unul dintre spitalele la care sistemul nu funcționează. Întrebarea e.. s-a rezolvat de când a fost predat raportul la Ministerul Sănătății? E o responsabilitate sistemică. S-a remediat sistemul de semnalizare la incendii?”, a adăugat liderul PMP.

Traian Băsescu a indicat trei persoane care consideră că ar fi trebuit să-și dea demisia după incidentul cumplit de la Balș.

„Nu a demisionat nimeni. Nici ministrul Sănătății, nici șeful ISU, nici managerul spitalului. Nu cred că era cazul să demisioneze premierul pentru că nu ne dorim o criză politică. Deocamdată nu se știe cauza. Dar o asumare politică trebuia să existe. O să spuneți că am ceva cu Arafat. Cel mai ușor e să îți dea bani Guvernul și tu să cumperi salvări, să faci niște cursuri de prim-ajutor. Problema e legată de rateuri. Colectiv a fost un rateu, acum la Balș un rateu, că nu scoți la timp un om care ardea.. Îl scoți după 5 ore.. Arafat a uitat să scoată un om care poate mai avea șanse să trăiască. Poate că era în viață dacă ar fi fost scos rapid”.

„Cinism e și să mergi la schi când ai un astfel de eveniment. Cinism e și să te feliciți într-un astfel de eveniment. Premierul, ministrul Sănătății, Barna au găsit o modalitate să felicite autoritățile, în loc să vorbească despre drama oamenilor, ei au găsit o chestie de propagandă”, a continuat Băsescu.

 


loading...