Incendiu la Moara lui Assan din Capitală. Focul, stins cu ELICOPTERUL VIDEO

Un incendiu puternic a cuprins joi monumentul istoric Moara lui Assan din Bucureşti. Flăcările au ajuns până la ultimul nivel, iar bucăţi din acoperiş au început să se prăbuşească. Din cauză că pompierii nu au putut ajunge la flăcări, au apelat la un elicopter care a aruncat mai multe pungi cu apă deasupra clădirii cuprinse de flăcări.

RomaniaTV.net
07 iun. 2012, 11:17
Incendiu la Moara lui Assan din Capitală. Focul, stins cu ELICOPTERUL VIDEO

UPDATE, ora 16.00: Pompierii au cerut intervenţia unui elicopter pentru stingerea incendiul de la Moara lui Assan, întrucât flăcările înalte de trei metri sunt în interiorul clădirii, pe o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi. „Pentru stingerea incendiului s-a cerut un elicopter de la Inspectoratul de Aviaţie din Ministerul Administraţiei şi Internelor”, a spus Daniel Vasile. El a precizat că este pentru prima dată când ISU solicită intervenţia unui elicopter pentru stingerea unui incendiu în Bucureşti.

Un incendiu a izbucnit, joi, la una dintre clădirile din ansamblul Moara lui Assan din sectorul 2 al Capitalei, flăcările având o înălţime de trei metri.

Nicio persoană nu se afla în clădirea dezafectată, potrivit primelor informaţii.

„Este o clădire dezafectată. Sunt foarte multe elemente de construcţie care împiedică accesul autospecialelor. La sosirea echipajelor s-a pătruns în interior, scările interioare erau dezafectate şi nu s-a putut identifica nicio persoană. Se încearcă stingerea din exterior”, a declarat la România TV Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU Bucureşti.

Pompierii intervin cu trei autospeciale cu apă şi spumă, un echipaj de descarcerare şi unul de prim ajutor, dar şi cu o volă, pentru a curăţa dărâmăturile din complexul Moara lui Assan.

Incendiului a izbucnit la nivelul acoperişului unui turn al fostei fabrici de ulei, iar flăcările au o înălţime de trei metri, a precizat Daniel Vasile, potrivit Mediafax.

În luna ianuarie 2012, o parte din acoperişul şi peretele Morii lui Assan s-au prăbuşit, din vina hoţilor de fier vechi. Clădirea, declarată monument istoric şi aflată în zona Obor-Lizeanu, este dezafectată, însă aceasta este frecventată de indivizi care vin să sustragă fier vechi şi cărămizi.

Clădirea a mai fost afectată de un puternic incendiu în luna mai 2008.
 
Moara lui Assan, construită în 1853, este prima moară cu aburi din Bucureşti, fiind un monument istoric de importanţă naţională.
 
 
Academicianul Răzvan Theodorescu, fost ministrul al Culturii, Cultelor şi Patrimoniului, în perioada 2000-2004, a readus în discuţie o mai veche bănuială, şi anume interesele imobiliare majore din zonă. Astfel, în 2008, Moara lui Assan a mai fost afectată de un incendiu care a distrus o bună parte din complex, existând suspiciunea că focul ar fi fost pus intenţionat. Pe de altă parte, în 2005 Ministerul Culturii a făcut plângere penală împotriva proprietarilor imobilului pentru că lasă clădirea să se distrugă şi nu asigură pază monumentului.
 
„Acest caz este unul dintre cele mai ruşinoase din ţară. Moara lui Assan era unul dintre cele mai reprezentative monumente de acest tip care arată că la mijlocul secolului al 19-lea exista o tehnologie demnă de Europa. Toate autorităţile au lăsat Moara lui Assan de izbelişte. Aflu de acest incendiu şi nu mă mir. Ar trebui traşi la răspundere cei care au lăsat de izbelişte acest admirabil monument. Ministerul Culturii a avut un cuvânt când a repus-o pe lista  monumentelor istorice. Există tot soiul de interese pentru ca un asemenea monument să nu fie pus pe listă. Este posibil să se dorească să se construiasă în locul lui o serie de blocuri… la noi, în spaţiul imobiliar există atâţia escroci care, în loc să stea după gratii, adună bani şi distrug asemenea bunuri„, a declarat academicianul Răzvan Theodorescu, la România TV.