Incendiu la sediul Arhiepiscopiei Tomisului. Focul a mistuit mansarda clădirii de patrimoniu VIDEO

A ars sediul Arhiepiscopie Tomisului. Pompierii de la ISU Dobrogea au intervenit câteva ore pentru stingerea focului. La ora la care pompierii au fost anunţaţi de producerea incendiului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie oficia la Catedrala Arhiepiscopală Acatistul Învierii Domnului.

15 oct. 2022, 22:24

UPDATE – Potrivit reprezentanţilor ISU Dobrogea, la ora 0.02 incendiu la sediul Arhiepiscopiei Tomisului din Constanţa a fost localizat.
Suprafaţa care a fost afectată este de aproximativ 800 de metri pătraţi.

UPDATE: Se pare, potrivit celor aflați la fața locului, că incendiul ar fi pornit de la o lumânare lăsată aprinsă. Acoperișul este din lemn și, din cauza vântului, focul s-a extins repede. Arhiepiscopia Constanţa exclude o mână criminală, clădirea fiind păzită.

Preotul Eugen Tănăsescu a precizat, în direct la România TV, că focul a pornit dintr-o chilie, călugării nereuşind să-l stingă la timp cu mijloace empirice.

„Nu avem nicio victimă. Este o clădire de patrimoniu. Nu avem o sursă a incendiului, poate să fie un scurtcircuit sau un aparat electrocasnic defect. Clădirea era păzită, conform legii. Am vorbit cu colegii, nu a venit nimeni din exterior, nu e nicio persoană suspectă care să fi intrat în sediu. ÎPS slujește și la ora actuală, este la slujba de Acatist. Se roagă în Catedrală, este alături de credincioși. Focul a început înainte să înceapă slujba, pompierii ne-au spus că nu e niciun pericol. Incendiul a pornit de la o chilie a unui călugăr. Au încercat ei să îl stingă, cu materiale proprii, dar nu au putut și au chemat pompierii. Ei s-au autoevacuat.”, a precizat Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, la România TV.

UPDATE – Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Răzvan Parconie, a declarat că la incendiu intervin peste 70 de pompieri.

“Am fost informaţi că la mansarda Palatului Arhiepiscopiei Tomisului a izbucnit un incendiu. În acest moment intervenim cu şapte autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de stingere cu apă şi spumă de la un operator privat, trei autocisterne de la Primărie, o descarcerare, cinci autoscări, două echipaje SMURD, peste 70 de pompieri. Acţiunea este în dinamică, colegii lucrează pentru lichidarea incendiului”, a afirmat Răzvan Parconie.

De asemenea, au venit în ajutor câte două autospeciale din judeţele Tulcea şi Ialomiţa.
El a precizat că incendiul se manifestă doar la acoperişul clădirii.

“Dificil este din cauza faptului că acoperişul este din lemn. La acest moment incendiul se manifestă doar la acoperişul clădirii. Nu este pericol de extindere către alte clădiri. Până la acest moment nu au fost victime, când au ajuns colegii nu au fost găsite persoane în interior. Nici nu au fost alte persoane care să necesite îngrijiri medicale sau transport la spital”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

UPDATE –  Pentru stingerea incendiului intervin şapte autospeciale de stingere cu apă şi spumă, trei autoscări, un echipaj de descarcerare, un echipaj SMURD, o ambulanţă SAJ, fiind implicaţi peste 60 de pompieri pentru stingerea focului.

Mansarda are o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi.  La ora la care pompierii au fost anunţaţi de producerea incendiului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie oficia la Catedrala Arhiepiscopală Acatistul Învierii Domnului. Catedrala Arhiepiscopală se află foarte aproape de locul incendiului. Slujba religioasă a fost transmisă pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului, dar a fost întreruptă la un moment dat.

Conform declaraţiilor teologului Valentin Guia, făcute în exclusivitate la România TV, la mansarda sediului arhiepiscopiei se aflau mai multe camere de locuit, unde erau cazați călugări, preoți și diaconi, unii dintre ei fiind slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale. Potrivit surselor noastre, în incintă nu a fost surprinsă nicio persoană de incendiu, pentru că toți se aflau la slujbă, în Catedrală, alături de ÎPS Teodosie.

Incendiu la sediul Arhiepiscopiei Tomisului. Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” Constanța au fost solicitați sâmbătă seara, în jurul orei 22 să intervină la un incendiu produs la sediul Arhiepiscopiei Tomisului, anunţă ziuaconstanta.ro.

Focul se manifestă la mansarda sediului Arhiepiscopiei, pe o suprafaţă de circa 100 metri pătraţi. În prezent, pompierii intervin şase autospeciale cu apa si spuma, 4 scări.

Deocamdată nu au fost raportate victime. Arde acoperişul şediului Arhiepiscopiei şi din datele transmise de reprezentanţii ISU nu există pericol ca focul să se extindă.

Citeşte şi: Incendiu pe zeci de hectare în Delta Dunării. Pompierii nu pot interveni

Citeşte şi: Explozie într-un bloc din Braşov. Suflul exploziei a spulberat ușile și geamurile locuinţelor. Mai multe mașini au fost avariate