Record de infectări în România. Medicul Cătălin Apostolescu: „Valul patru nu a atins încă vârful. Ajung la spital tineri cu forme severe, fără comorbidităţi”

Medicul Cătălin Apostolescu spune că valul patru nu a atins încă vârful şi că numărul infectărilor va mai creşte în perioada următoare. Managerul de la Institutul Matei Balş se arată îngrijorat de faptul că foarte mulţi tineri fără comorbidităţi ajung la spital cu forme severe ale bolii.

01 oct. 2021, 08:31
Record de infectări în România. Medicul Cătălin Apostolescu: „Valul patru nu a atins încă vârful. Ajung la spital tineri cu forme severe, fără comorbidităţi”
Record de infectări în România. Medicul Cătălin Apostolescu: Valul patru nu a atins încă vârful

Record de infectări în România. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balş, se arată surprins de amploarea valului patru de coronavirus şi spune că acesta a avut o dinamică foarte rapidă. Medicul a mai precizat că până în prezent acesta este cel mai agresiv val.

Record de infectări în România. Cătălin Apostolescu: Acesta este cel mai agresiv val

Citeşte şi Zeci de pacienţi de la Matei Balş aşteaptă un loc la ATI. Adrian Marinescu: „Nu există dimineață în care să nu fie peste 20 de pacienți în camera de gardă”

Medicul Cătălin Apostolescu spune că foarte mulţi tineri de 25-28 de ani, fără comorbidităţi, ajung la spital cu forme grave ale bolii. De asemenea, Managerul de la Matei Balş spune că spitalul este plin de persoane nevaccinate.

„Am avertizat toată vara că valul 4 va veni. Şi a venit. Singura surpriză care este pentru noi, este amploarea acestui val, care într-adevăr a avut o dinamică foarte rapidă. Partea proastă este că mă tem că încă nu a atins vârful, deci mai poate creşte. Până în momentul de faţă, acesta este cel mai agresiv val. Rapiditatea creşterii numărului de cazuri este un element de agresivitate.

Al doilea element de agresivitate este reprezentat de faptul că, faţă de primele trei valuri, acum avem foarte mulţi tineri fără comorbidităţi. Când zic tineri, mă refer inclusiv la persoane de 25, de 28 de ani, care ajung cu forme severe. Al treilea element de gravitate este dat de populaţie, care se prezintă tardiv la medic. Sunt oameni care ajung pentru prima oară, în a şaptea zi, în a opta zi, în a zecea zi de la debutul bolii şi deja ajung în insuficienţă respiratorie.

Vaccinaţii reprezintă sub 5% şi aceia care sunt vaccinaţi şi ajung în spital, sunt de obicei aceia care au şi alte comorbidităţi. În momentul de faţă, în Terapie Intensivă este un pacient vaccinat, dar are 92 de ani”, a spus medicul Cătălin Apostolescu, potrivit Antena 3.

Citeşte şi Ce măsuri suplimentare vor fi luate dacă ajungem la 20.000 de cazuri pe zi. Cseke Attila, precizări de ultim moment!

România este în cel mai negru scenariu în ceea ce priveşte valul patru al pandemiei de COVID-19. Tot mai multe judeţe au intrat în scenariul roşu şi multe localităţi au trecut de pragul de incindeţă 7.5. Grupul pentru Comunicare Strategică a comunicat joi peste 12.000 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-COV 2. Cele mai multe noi infectări sunt la Bucureşti – 2300 în 24 de ore. La ATI sunt 1364 internaţi de pacienţi.

Până joi, 30 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.233.668 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 1.575 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.118.816 pacienți au fost declarați vindecați.