Incendiu la Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iaşi, descoperit de asistentele medicale. Femeile au reuşit să salveze toţi pacienţii şi însoţitorii

Eroinele incendiului de la Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iaşi sunt asistentele medicale care erau de serviciu marţi seara. Ele au reuşit să salveze toţi pacienţii şi aparţinătorii lor. Între pacienţii salvaţi se află inclusiv un copil intubat şi ventilat mecanic.

23 iun. 2021, 10:42
Incendiu la Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iaşi, descoperit de asistentele medicale. Femeile au reuşit să salveze toţi pacienţii şi însoţitorii

Un incendiu a izbucnit, marţi seara, la Secţia ATI a Spitalului pentru Copii Sfânta Maria din Iaşi. În urma incendiului de la Spitalul de Copii Sfânta Maria, 30 de persoane au fost evacuate, între care şi 12 copii.

„Au fost evacuaţi cinci copii de pe un etaj, şi şapte copii de pe celălalt etaj. Primii cinci copii erau însoţiţi de patru părinţi şi şase cadre medicale. Ceilalţi şapte copii, printre care unul intubat şi ventilat mecanic, erau însoţiţi de patru părinţi şi şase persoane medicale”, a declarat Diana Cimpoeșu, medic – șef UPU-SMURD Iași, citată de Antena 3.

Focul a fost descoperit de către asistenele medicale de la Spitalul de Copii Sfânta Maria, a precizat Diana Cimpoeşu.

„Au găsit locul de unde provenea incendiul şi au făcut exact ceea ce trebuiau să facă. Au deconectat sursele de energie, au deconectat sursele de oxigen şi au evacuat toţi pacienţii cu părinţii şi personalul medical, asistenţi medicali şi infiermiere care se aflau în zona respectivă. Cea mai implicată este asistenta şefă din toată zona respectivă. Toată lumea este într-o stare bună, dar evident, emoţional există reacţii care se vor linişti în timp şi care au nevoie în continuare de suport din partea tuturor”, a precizat Diana Cimpoeșu, medic – șef UPU-SMURD Iași.

Citiți și Incendiu la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași. Focul a izbucnit la Secţia ATI-COVID a unităţii medicale!

 

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, primele declarații după incendiul de la Spitalul de Copii Sfânta Maria: „Incendiul a fost la un cabinet medical, pe o rază de 150 de metri nu erau pacienți”

Incendiul a fost la un cabinet medical, pe o rază de 150 de metri nu erau pacienți. Au fost evacuați de la etajul 2 cinci copii, trei părinți și șase cadre medicale, iar de la etajul 3 șapte copii, patru părinți și cinci cadre medicale. Din raportul DSU nu există o cauză încă. Spune DSU că clădirea spitalului are aviz de securitate la incendiu”, a declarat Ioana Mihăilă pentru Româniatv.net.

Pompierii au ajuns rapid la fața locului și au intervenit pentru stingerea flăcărilor. IPJ anunță că polițiștii au fost sesizați în jurul orei 19.00 despre faptul ca într-un salon al unei unități medicale a apărut un incendiu.

„În urma sesizării, polițiștii ieșeni s-au deplasat la fața locului în vederea stabilirii situației de fapt. La fața locului a fost trimis și un echipaj al Biroului Rutier Iași pentru dirijarea traficului rutier în zonă”, arată Poliția Iași. Practic, circulația în jurul spitalului a fost închisă.

Pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

La fata locului salvatorii au intervenit cu 6 mașini de stingere, 1 autospecială de descarcerare, 2 autospeciale de transport victime multiple, 1 autoscară și 1 cisternă.

Totodata, la locul interventiei au fost trimise 3 ambulante SMURD și 1 unitate de terapie intensiva mobila.

Citeşte şi: Florin Cîțu, după incendiul de la Spitalul din Iași: „Era vorba de o instalație electrică la un cabinet medical. Zona trebuia reabilitată prin fonduri europene”