Incendiu la Spitalul Judeţean Ploieşti. Cseke Attila: „Avem o suprasolicitare a sistemului medical”

Un incendiu a izbucnit, joi dimineaţă, la Spitalul Judeţean Ploieşti. Potrivit ministrului interimar al Sănătăţii, secţia care a fost cuprinsă de flăcări ar fi fost renovată de curând.

11 nov. 2021, 08:59
Incendiu la Spitalul Judeţean Ploieşti. Cseke Attila: „Avem o suprasolicitare a sistemului medical”

Incendiu la Spitalul Judeţean Ploieşti. Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, a făcut primele declaraţii referitoare la incendiul care s-a produs joi dimineaţă la spitalul din Ploieşti.

Incendiu la Spitalul Judeţean Ploieşti. Prima reacţie a ministrului Sănătăţii

Cseke Attila nu a confirmat informațiile apărute la fața locului privind unele probleme care ar fi afectat instalația de oxigen. Acesta spune că flăcările au izbucnit într-o secţie renovată recent, care ar avea autorizaţie de la ISU.

Citeşte şi Infirmiera cu arsuri grave şi-a sunat fiica: „Mamă, mor!” VIDEO

„Nu există o asemenea informație în acest moment. Evident, aici, la fel ca la celelalte cazuri, ancheta probabil penală va stabili exact circumstanțele în care s-a produs acest incendiu. Vorbim de o secție renovată de curând care, din primele informații, ar avea și autorizație de la ISU. Evident, această informație va trebui verificată. Toate circumstanțele în care s-a produs acest incendiu vor trebui verificate.

Trebuie să aşteptăm cauza incendiului.  Nu ar fi corect nici din partea ministrului Sănătăţii, nici din partea altor autorităţi ale statului să dea o cauzalitate posibilă la acest incendiu. (…) Atâta timp cât nu ştim cauza incendiului, atâta timp cât specialiştii nu au spus ce s-a întâmplat, orice soluţie sau orice rezultat pe carene-am dori să îl spunem, nu ar fi corect.

Ceea ce ştim astăzi – şi nu ştim de azi dimineaţă, de la acest incendiu, ci ştim din săptămânile în care suntem – este aceea că avem o suprasolicitare a sistemului medical românesc. Din păcate, nu e ceva nou, din păcate va mai ţine, pentru că valul pandemic mai ţine. Şi încă o dată, atâta timp cât cauza incendiului nu e stabilită, care poate fi o cauză obiectivă, legat de ceva care nu are o tangenţă cu persoane, dar poate fi şi o cauză subiectivă, ar fi nedorit şi incorect faţă de toţi să stabilim noi, la această dimineaţă, o cauză”, a declarat, joi dimineaţă, ministrul interimar al Sănătăţii.

Cseke Attila spune că personalul medical a încercat să stingă incendiul, care a fost lichidat după sosirea echipajelor de pompieri.

„Din informaţiile noastre, infirmiera care are şi arsuri şi a fost transferată la Spitalul Floreasca a încercat să intervină în momentul în care s-a aprins focul şi combinezonul i-a luat foc. Colegii au stins focul, dar a suferit arsuri”, a mai precizat ministrul.

Citeşte şi Incendiu la Spitalul din Ploieşti. Managerul Bogdan Nica: Secția era nouă, instalația electrică era nouă. Probabil a fost o scânteie de oxigen

Reamintim că doi bărbați, de 74 și 75 de ani murit într-un incendiu care a avut loc în joi dimineață, la spitalul suport COVID Movila Vulpii din Ploiești. Alţi 15 bolnavi au fost evacuaţi, fiind transferaţi în clădirea principală a spitalului judeţean. O infirmieră a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, fiind transferată la Spitalul Floreasca din București.

Incendiul s-a manifestat într-un salon de la parterul clădirii, pe o suprafață de aproximativ 20 mp.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în urma incendiului izbucnit, joi dimineaţă, la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti.