Alertă de incendiu la Spitalul Marius Nasta din Capitală. Probleme la o unitate ATI mobilă

O alertă de incendiu a fost duminică seară la spitalul Marius Nasta din Capitală. Din fericire, niciun pacient nu a fost pus în pericol.

21 feb. 2021, 22:47
Alertă de incendiu la Spitalul Marius Nasta din Capitală. Probleme la o unitate ATI mobilă

Incendiu la Spitalul Marius Nasta din Capitală UPDATE.

Colonelul Orlando Şchiopu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov (ISUBIF), a declarat că primele echipaje de pompieri care au ajuns la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” au constatat că nu a fost vorba despre un incendiu, iar în interiorul unităţii mobile ATI, unde erau internaţi şapte pacienţi, nu a pătruns fum sau abur.

„La ora 22,22, am fost anunţaţi despre un incendiu la unitatea de terapie intensivă mobilă. Ne-am deplasat cu opt autospeciale de apă cu spumă, două autospeciale de salvare la înălţime, trei descarcerări şi 12 echipaje SMURD de prim-ajutor şi terapie mobilă intensivă, două echipaje ale serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Primele echipaje au ajuns la ora 22,30. Au constatat că în interiorul unităţii de terapie intensivă se află şapte pacienţi şi nu era vorba despre un incendiu, nu se vedea flacără. Am procedat în primă fază la evacuarea celor şapte pacienţi. Urmează să facem verificări, pentru a stabili dacă a fost abur, dacă a fost fum, dacă a fost flacără sau nu (…). La prima vedere, după ce am deschis unitatea de climatizare a unităţii exterioare, am observat că poate să fie şi abur, poate să fie şi fum, vom verifica în amănunt”, a spus Orlando Şchiopu, care a condus intervenţia.

El a precizat că este vorba despre un echipament dat în folosinţă în octombrie anul trecut şi a fost verificată de curând.

„Din ceea ce ştiu până acum, incendiul a fost anunţat de personalul de pe locul de muncă şi dânşii au spus că au văzut flacără. Este un echipament aflat în folosinţă, avea şapte pacienţi înăuntru, dintr-un maxim de 12 locuri. Când am ajuns, nu am găsit flacără, nu am găsit degajări de fum, înăuntru, unde erau cei şapte pacienţi, nu a pătruns nici abur, nici fum, erau în stare normală pacienţii. Împreună cu firma care asigură service-ul vom face verificări. Noi am desfăcut unitatea de climatizare, nu se văd cabluri arse, nu se văd probleme deosebite la instalaţia de ventilaţie”, a mai spus şeful ISUBIF.

Colonelul Orlando Şchiopu a susţinut o declaraţie de presă la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, alături de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi managerul institutului, Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler: „A fost flamă deschisă la generatorul unității mobile ATI”

Incendiu la Spitalul Marius Nasta din Capitală. Din primele informaţii se pare că ar fi vorba despre exteriorul unei unităţi ATI mobilă. Cel care a sunat la 112 a spus că este flacără în partea superioară a caravanei mobile. Opt mașini de stingere, o autoscară, o ambulanță cu medic, șase echipaje de prim-ajutor au fost mobilizare pentru incendiul de la Marius Nasta. Au fost scoși pacienții din unitatea mobilă. Erau șapte pacienți, niciunul nu se află în pericol. Cinci dintre pacienții din modulul ATI erau INTUBAȚI.

Incendiu la Spitalul Marius Nasta din Capitală. Autorităţile au intervenit în forţă

„Era anunțat un incendiu la tirul de terapie intensivă (modulul ATI mobil al spitalului n.r.), dar, la sosirea echipelor, nu era foc cu flacără, în interiorul tirului nu era fum și nu era flacără, din ce am înțeles, probabil ceva la exteriorul tirului a fost. Oricum, echipele sunt acolo în acest moment. Nu sunt probleme. O să aflăm cauza fumului, pacienții vor fi relocați până când se verifică complet situația. Nu sunt probleme”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.

Mașini de pompieri și mai multe ambulanțe erau prezente, duminică seara, la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, unitate COVID, unde alerta a fost dată după ce un ventilator extern al unității mobile ATI a început să degajeze fum, scrie Digi 24.

În unitatea mobilă erau 7 pacienți din care 5 intubați. Aceștia vor fi relocați în clădirea institutului, nu este nevoie să fie transferați în alte spitale, a transmis secretarul de stat Raed Arafat.

De altfel, nu există pericol de extindere în acest moment.

”În urmă cu scurt timp a fost anunțat faptul că se degajă fum de la un ventilator exterior al unității mobile AȚI de la Spitalul Marius Nasta. În interiorul unității mobile sunt 7 pacienți (5 dintre aceștia fiind intubati), care nu au fost răniți. Intervin 8 autospeciale de stingere, 8 SMURD. În acest moment nu se mai observă degajare de fum și se fac verificări pentru identificarea focarului. Preventiv, cei 7 pacienți vor fi relocați în cadrul altor secții din spital.” a anunțat ISU București-Ilfov.

Potrivit unor surse Antena 3, Vlad Voiculescu se află în drum spre „Marius Nasta.

Citeşte şi:  Incendiu la Marius Nasta. Raed Arafat: „Probabil pacienții vor fi relocați”