Incendiu Matei Balş. Mărturia cutremurătoare a medicului-erou: Am auzit ţipete de ajutor. Unul dintre pacienţi ardea

Incendiu Matei Balş. Medicul Cătălin Apostolescu era de gardă în momentul în care s-a declanşat iadul la Institutul Matei Balş. Acesta a povestit, vineri seară, cum s-a întâmplat totul.

29 ian. 2021, 22:30
Incendiu Matei Balş. Mărturia cutremurătoare a medicului-erou: Am auzit ţipete de ajutor. Unul dintre pacienţi ardea
Incendiu Matei Balş. Mărturia cutremurătoare a medicului de gardă: Am auzit ţipete de ajutor. Unul dintre pacienţi era deja în flăcări

Incendiu Matei Balş. Purtătorul de cuvânt al Institutului ”Matei Balș”, medicul infecţionist Cătălin Apostolescu, era de gardă în momentul în care Institutul a fost cuprins de flăcări.

Incendiu Matei Balş. Mărturiile cutremurătoare ale medicului de gardă

„Întâi am auzit o voce de bărbat, am presupus că este pacient, pentru că știam personalul. După aceea, la foarte scurt timp am auzit țipete de ajutor, o voce feminină, am ieșit din cameră, dar deja în secție era un fum foarte gros și nu am putut să mai înaintez. Atunci am ales varianta să încerc să ajut oamenii prin balcon.

Eram undeva la 8-10 metri de salon. În momentul acela a fost imposibil să-mi dau seama care este sursa incendiului pentru că fumul era foarte-foarte gros. Doar fumul împiedica vizibilitatea, curentul l-am oprit după aceea. La început nu a fost nicio explozie, a fost o bubuitură mai târziu, după vreo 3-4 minute.

Citeşte şi Primele imagini din interiorul Institutului Matei Balş, după incendiul în care au decedat 5 pacienţi FOTO

Ieșisem deja pe balcon și apelasem pompierii. Erau unii pacienți care încercau să iasă, evident că i-am ajutat și, după aceea, am încercat să deschid și alte ferestre, dar mi-a fost imposibil pentru că se dechid numai pe dinăuntru și nu aveam cum să le forțez. Am încercat să intru prin altă parte, iar nu am putut din cauza fumului.

Între timp, colegii începuseră să evacueze din pacienți.

Am încercat să-i transportăm pe pacienți, noi și echipajele de pompieri, cât mai repede afară din clădire cu toate mijloacele pe care le aveam la dispoziție. Nu am vrut să ne limităm doar la tărgile pompierilor. Au fost pacienți puși și pe aceste tărgi, dar graba a fost foarte mare să scoate cât mai repede cât mai mulți pacienți”, a spus medicul Apostolescu la Antena 3. 

Citeşte şi Vlad Voiculescu: „Sunt mai mulţi pacienţi care erau încă la Terapie Intensivă, ceea ce înseamnă că încă au nevoie de ajutor vital. Sperăm ca numărul victimelor să rămână acelaşi”

Întrebat dacă s-a gândit că îi era și viața sa în pericol, doctorul a răspuns că în acele momente nu s-a gândit la aşa ceva.

Cătălin Apostolescu a povestit că o infirmieră care intra în salon a văzut cum unul dintre pacienţi ardea.

„Era în alt salon, se ocupa de alt pacient. S-a întors și a văzut pe cineva arzând, a încercat să pună o pătură să-l stingă și, în același timp, a oprit sursa de oxigen de la acel pacient. Nu a putut să înainteze și să oprească și la celălat pacient”, a mărturisit acesta.