Incendiu Piatra Neamţ. Apar noi detalii în cazul tragediei de la secţia ATI. DSP spune că spitalul nu avea aviz pentru modificări

Apar noi informaţii în cazul tragediei de la Neamţ. Direcţia de Sănătate Publică a afirmat vehement că unitatea medicală nu avea avizul instituţiei pentru modificarea secţiei de ATI şi pentru schimbările făcute la etajul 2, acolo unde zece pacienţi cu COVID au ars de vii.

16 nov. 2020, 10:21
Incendiu Piatra Neamţ. Apar noi detalii în cazul tragediei de la secţia ATI. DSP spune că spitalul nu avea aviz pentru modificări

Incendiu Piatra Neamţ. Se pare că Direcţia de Sănătate Publică contrazice însă declarația managerului unității medicale care susține că etajele 2 și 3 sunt secții ATI cu circuite avizate de DSP, iar mutările de pacienți între etaje se fac în mod frecvent.

Incendiu Piatra Neamţ. Anunţul făcut de DSP: ”Mutarea pacienților a fost realizată fără aviz”

DSP spune că pentru mărirea capacității secției ATI din cadrul Spitalului Județean, unde s-a petrecut cruda tragedie, nu a fost solicitat avizul instituției.

”Reconfigurarea secției ATI și mutarea pacienților COVID pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și oricare unitate sanitară cu paturi au obligația de a solicita și de a obține, anterior vreunei modificări, fie de structură fie de circuite funcționale, avizul Direcțiilor de Sănătate Publică județene.

Se pare că existau pereți din rigips, care par să fi îngustat periculos de mult holurile spitalului din Neamț. Acest lucru ar fi făcut evacuarea victimelor extrem de dificilă, spune Antena 3.

”S-au efectuat lucrări de construcție. Acolo au fost mutați pacienții de la secția ATI care funcționa la etajul 3, la etajul 2. După informațiile pe care le avem, chiar în dimineața zilei respective. S-au efectuat lucrări, este clar că nu au avut niciun fel de aviz din partea DSP”, a declarat Ludovic Orban.

Ce spune prefectul de Neamţ: S-ar fi făcut modificare de structură și etajul III, care era zona de ATI pentru pozitivi, a fost mutat la etajul II

Acuzațiile făcute de premierul Ludovic Orban sunt confirmate de spusele prefectului de Neamț.

”S-ar fi făcut modificare de structură și etajul III, care era zona de ATI pentru pozitivi, a fost mutat la etajul II. În datele de la adresa DSP, în mod clar, Spitalul Județean nu reiese că ar fi cerut aviz de modificare a structurii”.

Incendiu Piatra Neamţ. Managerul spitalului neagă neregulile de la ATI

„Secția ATI a Spitalului de Urgență Piatra Neamț este organizată pe 2 etaje. Etajul 2 și etajul 3. Nu a fost făcută nicio modificare, nici de structură, nici la echipamentele electrice… Au fost doar mutați câțiva pacienți de la etajul 3. Și etajul 2 și etajul 3 sunt secții ATI cu circuite avizate de Direcția de Sănătate Publică Piatra Neamț. Aceste mutări de pacienți între etajul 2 și 3 se fac frecvent, nu e nicio noutate. Este vorba despre un salon care nu este în zona în care s-a întâmplat această tragedie, este un salon unde cei din Spitalul Județean îl amenajau pentru a suplimenta capacitatea ATI. Prefectul spune că nu există solicitare către Direcția de Sănătate Publică. Eu vă pun la dispoziție această solicitare pe care mi-a transmis-o managementul spitalului”,  spune Ionel Arsene, președinte Consiliul Județean Neamț.

Citeşte şi: Incendiu Piatra Neamţ. Poarta spitalului unde au murit 10 oameni s-a transformat în altar. Imaginile care te lasă fără suflare – FOTO