Incendiu Piatra Neamţ. Procurorii au stabilit locul din care s-a declanşat incendiul. Un aparat medical, posibila cauză a focului

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a anunţat duminică seara că "în salonul incendiat a fost stabilit locul din care s-a declanşat incendiul şi vor fi ridicate dispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării”. De asemenea, va fi făcută autopsia tuturor victimelor şi mai multe persoane vor fi audiate. Surse judiciare au precizat că incendiul de la secția ATI ar fi pornit de la un echipament medical. 

15 nov. 2020, 18:46
Incendiu Piatra Neamţ. Procurorii au stabilit locul din care s-a declanşat incendiul. Un aparat medical, posibila cauză a focului

Incendiu Piatra Neamţ.

  Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au anunţat că a fost stabilit locul din care s-a declanşat incendiul şi urmează să fie ridicate dispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării. „Cercetarea locului faptei va continua în cursul zilei de 16 noiembrie”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

„Au fost dispuse ordonanţele de efectuare a necropsiei victimelor. Au fost finalizate patru dintre necropsiile dispuse. Procedura medico-legală corespunde patologiei pentru care au fost tratate victimele – cazuri tip Covid”, au mai precizat procurorii.

 

Incendiu Piatra Neamţ. Un injectomat ar sta la baza incendiului de la ATI

O posibilă cauza a incendiului de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț ar fi un scurt circuit la un injectomat, o seringă automată care livrează medicamente continuu, susțin surse judiciare citate de Mediafax.  Este o variantă care încă nu este confirmată oficial de anchetatori.

Citeşte şi: Incendiu Piatra Neamţ. Apelul la 112 ar fi fost făcut la 13 minute de la izbucnirea flăcărilor

Mai multe persoane vor fi audiate după incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ

Procurorii au anunţat că „au fost stabilite persoanele care vor fi audiate şi au început audierile”.

De asemenea, procurorii ICCJ au anunţat că „au fost predate înscrisuri de către reprezentanţii Spitalului, urmând să se analizeze dacă acestea răspund problemelor din anchetă şi în ce măsură este necesar să fie ridicate și alte înscrisuri”.

 

10 pacienţi cu COVID-19 au ars de vii în secţia de ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ

Zece pacienţi au murit, sâmbătă seara, într-un incendiu care a izbucnit în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Este vorba de pacienți intubați, bolnavi de Covid-19. Alte şapte persoane au fost rănite.

Incendiu ATI Piatra NeamţÎntre răniţi se află şi medicul Ioan Cătălin Denciu, care a încercat să salveze bolnavii în momentul izbucnirii incendiului. Pentru că a suferit multiple arsuri, medicul Cătălin Denciu a fost transferat la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles.

Citeşte şi: Incendiu ATI Piatra Neamţ. Medicul erou este INTUBAT. Orban: „Cei din mass-media să nu mai sune în Belgia, nu fac decât să deranjeze”

Medicul Ioan Cătălin Denciu era de gardă în momentul în care s-a declanşat incendiul la secţia ATI a spitalului din Neamţ. A încercat să-şi salveze pacienţii chiar cu riscul propriei vieţi. A scos pacienții COVID-19 din salonul alăturat celui care ardea, ajutat de alti trei colegi, chirurgul Pavel Borș și două asistente. Apoi a intrat în salonul cuprins de flăcări, pentru a încerca să salveze viețile celor aflați deja în stare gravă la ATI, acesta suferind arsuri pe 40% din corp.

„Din fericire pentru ceilalţi, din păcate pentru noi, are un suflet foarte mare. Niciodată nu s-a gândit decât la ceilalţi, s-a pus pe sine pe ultimul loc. Aşa a fost mereu (…) N-are aproape nicio importanţă cum trec eu  (…) Gândurile bune şi rugăciunile, dacă se pot îndrepta spre el şi să-l ajute bunul Dumnezeu să se întoarcă acasă. Credeţi-mă că nu mai pot”, a mărturisit, în lacrimi, Alina Claudia Denciu, soţia medicului erou de la Piatra Neamţ.

 

Șeful secției ATI Piatra Neamț: ”Pacienții n-au avut nicio șansă. Focul s-a propagat în câteva minute”

”În secția ATI erau de gardă doi medici, opt asistenți și încă patru infirmieri. În salonul în care a izbucnit incendiul se aflau, în acel moment, două asistente și un medic, colegul nostru care este acum cu arsuri, transferat în Belgia. Era acolo – nu știu sigur dacă în salon, dar în imediata apropiere sigur – se pregătea să pună un cateter central sau să intubeze un pacient. S-a întâmplat totul foarte repede, am înțeles că s-a aprins un injectomat, imediat costumul asistentei care era în proximitate a luat foc și de acolo s-a propagat. Medicul le-a strigat să iasă afară, a intrat el să vadă dacă poate face ceva, dar atunci i-a luat și lui foc costumul și s-a retras. S-a repliat spre baia care este în afara salonului, unde asistentele i-au stins cu apă flăcările de pe combinezon. Are arsuri pe 35-40 la sută din corp, pe zona fața anterioară, de la gât în jos, torace, abdomen, puțin la nivelul membrelor. El a încercat în primul rând să extragă asistentele și în al doilea rând a vrut să vadă dacă poate să scoată unu-doi pacienți. Dar n-a mai avut timp. A venit și colegul celălalt, care făcea vizita pentru salonul celălalt, a încercat și el să intre, să ajute, dar era deja negru, fum, nu se mai vedea nimic” a spus medicul Liviu Ungureanu, șeful secției ATI de la Piatra-Neamț, conform Recorder.