Incendiul „Colectiv” din Brazilia: patronii clubului au fost condamnaţi pentru moartea a 242 de tineri

Cei doi patroni ai clubului şi doi membri ai formaţiei au fost găsiţi vinovaţi de omor şi tentativă de crimă şi condamnaţi la circa 22 de ani de închisoare.

11 dec. 2021, 20:25
Incendiul „Colectiv” din Brazilia: patronii clubului au fost condamnaţi pentru moartea a 242 de tineri

Un tribunal din Brazilia a condamnat patru oameni pentru moartea a 242 de persoane, majoritatea tineri, decedaţi în urma unui incendiu în clubul Kiss, din oraşul Santa Maria, în 2013. Noaptea tragică este asemănătoare incendiului din clubul Colectiv, din Bucureşti, survenit doi ani mai târziu. Doar pedepsele pentru cei vinovaţi diferă.

Spre deosebire de „dreptatea” oferită supravieţuitorilor incendiului din clubul Colectiv, judecătorii din Brazilia au fost corecţi: procesele au fost transmise live la TV şi online, iar 14 supravieţuitori şi alţi 19 martori au fost audiaţi, dovezile lor cântărind în calcularea pedepselor.

Florin Cîţu, mărturisire incredibilă la 6 ani de la incendiul de la Colectiv: Îmi aduc aminte, inevitabil, de acea noapte în care am fost acolo
În incendiul din Brazilia, cele mai multe dintre victime au murit din cauza intoxicării cu monoxid de carbon, conform BBC.

Cei doi patroni ai clubului şi doi membri ai formaţiei au fost găsiţi vinovaţi de omor şi tentativă de crimă şi condamnaţi la circa 22 de ani de închisoare, fiecare. În oglindă, pedepsele pentru primarul Sectorului 4 de la acea vreme, Cristian Piedone şi pentru patroni au fost între 8 şi 11 ani de închisoare.

Cristian Popescu Piedone şi ceilalţi inculpaţi din dosarul Colectiv ar putea scăpa cu pedepse mai mici. Decizie de ultima oră a judecătorilor CAB

Pe scurt, membrii formaţiei au avut torţe aprinse, iar cumva, focul a ajuns pe materialul izolator, producând fum toxic.

Clubul nu avea stingătoare şi nici semnalizatoare pentru ieşire de urgenţă. Tinerii din club nu au avut mari şanse de scăpare.

În România, un complet de divergenţă de la Curtea de Apel Bucureşti, format din trei judecători, a decis la începutul lunii noiembrie să înlăture aplicarea consecinţelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii din dosarul ”Colectiv”, printre care şi fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone.

Instanţa a admis parţial schimbarea încadrării juridice a faptelor şi a eliminat aplicarea art. 309 Cod penal (Faptele care au produs consecinţe deosebit de grave), în raport cu infracţiunea de abuz în serviciu, pentru care Piedone a primit la instanţa de fond o condamnare de 8 ani şi 6 luni de închisoare.