Încep controale în maternităţi, în urma infecţiei cu stafilococ auriu MRSA. Anunţul făcut de ministrul Sănătăţii

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a semnat ordinul prin care se vor declanşa controale privind infecţiile nosocomiale în toate maternităţile din ţară. Decizia a fost luată după ce la şfârşitul anului trecut nu mai puţin de 45 de bebeluşi au fost infectaţi cu stafilococul auriu MRSA.

RomaniaTV.net
09 ian. 2019, 08:49
Încep controale în maternităţi, în urma infecţiei cu stafilococ auriu MRSA. Anunţul făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, marţi, că a semnat ordinul prin care se vor declanşa controale privind infecţiile nosocomiale în toate maternităţile din ţară.

„Începând cu 15 ianuarie, direcţiile de sănătate publice încep controalele atât în maternităţile publice, cât şi din sistemul privat. Vor să scoată în evidenţă modul în care s-au luat măsuri privind pervenţia şi cum s-a acţionat în caz de infecţii asociate actului medical”, a declarat Sorina Pintea, la România TV.

Alertă la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Ploieşti. Şapte asistente şi infirmiere au fost depistate cu stafilococul auriu

„Nu am o cifră exactă a procentului de infecţii din cadrul maternităţilor, dar anul trecut infecţiile asociate actului medical au fost de 5.6% (…) Există un plan de măsuri în curs de implementare, de exemplu: proceduri în spital care trebuiesc respectate, putem facem planuri la nivel naţional, dar, dacă nu se respectă regulile de igienă, nu am făcut nimic. Planul naţional de măsuri cuprinde regulile, ele trebuie aplicate”, a mai spus ministrul Sănătăţii, care a precizat că se vor lua măsuri drastice în cazul în care regulile nu sunt aplicate, măsuri care vor ajunge până la sistarea internărilor.

Ministerul Sănătăţii anunţa că 45 de copii care s-au născut la Maternitatea Giuleşti au fost confirmaţi cu stafilococ auriu meticilino rezistent (MRSA), doi copii colonizaţi şi cinci infirmaţi.

Internările la Maternitatea Giuleşti au fost sistate din 30 noiembrie, după ce a fost depistat stafilococ auriui la mai mulţi angajaţi. De asemenea, bacteria a fost găsită şi în scutecul unui bebeluş normoponderal.

În plus, s-au izolat germenii mezofili şi hemolitici, într-un salon de lehuze.

Ministerul Sănătăţii: Maternitatea Giuleşti poate relua integral, de joi, activitatea medicală