Începe vaccinarea împotriva gripei de sezon

Persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire se vor putea imuniza începând de astăzi împotriva gripei de sezon, vaccinul conținând trei tulpini de virus, printre care și cel împotriva AH1N1.

01 nov. 2011, 10:24
Începe vaccinarea împotriva gripei de sezon

Direcţiile de sănătate publică au achiziţionat deja la nivel local aproximativ 270.000 de doze de vaccin antigripal, astfel că în perioada 1-7 noiembrie, copiii, persoanele cu vârsta peste 65 de ani și cele cu boli cronice se vor putea vaccina gratuit.

În următoarea etapă, Ministerul Sănătății va cumpăra restul de 730.000 de doze în cadrul unei licitaţii publice. Bugetul alocat anul acesta de Ministerul Sănătății pentru campania gratuită de vaccinare este de 11 milioane de lei pentru 1 milion de doze.

Până la ora aceasta direcțiile de sănătate publică locale au în jur de 250- 281 de mii de vaccinuri, care sunt puse la dispoziție persoanelor la nivel de risc, campania pentru restul populației urmând să înceapă după 15 noiembrie, având în vedere că celelalte doze vor fi cumpărate după această dată„, a declarat pentru RTV.net Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Campania Ministerului Sănătăţii se va derula ca și până acum prin intermediul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Conform datelor raportate de către Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, în săptămâna 17-23 octombrie 2011 au fost înregistate peste 175.000 de infecţii respiratorii şi afecţiuni clinice compatibile cu gripa și doar 100 de cazuri de gripă, în creștere față de săptămâna trecuta, în special la copiii cu vârste între 2 și 4 ani, județele cele mai afectate fiind Brașov, Arad și Sibiu. Specialiştii în sănătate publică declară că această uşoară creştere se datorează condiţiilor meteorologice, în special variaţiilor de temperatură, dar că se înscrie în limitele evoluţiei normale pentru această perioadă.