Începe un nou RĂZBOI. Este inevitabil

Fostul comandant al forţelor americane în Europa, generalul Ben Hodges, a avertizat miercuri împotriva unui "extrem de posibil" conflict armat între Statele Unite şi China în Oceanul Pacific.

24 oct. 2018, 19:22
Începe un nou RĂZBOI. Este inevitabil

„Cred că peste 15 ani, nu este inevitabil, dar extrem de posibil, să fim în război contra Chinei”, a declarat generalul american, recent trecut în rezervă, cu prilejul unui Forum privind securitatea, organizat la Varşovia.

În această perspectivă, „Statele Unite au nevoie de un stâlp european foarte puternic”, a subliniat Ben Hodges care a ocupat funcţia de comandant al armatei americane în Europa până în 2017. În prezent, este coordonator pentru studii strategice în cadrul Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), cu sediul la Washington, potrivit Agerpres.

Referitor la Rusia, manevrele pe care NATO le va lansa în Norvegia se doresc o demonstraţie de forţă şi unitate. De la 25 octombrie la 7 noiembrie, până la 50.000 de soldaţi vor participa la exerciţiul Trident Juncture 18, cea mai importantă adunare de personal şi material ale NATO de la sfârşitul Războiului Rece.

Citeşte şi Vladimir Putin ameninţă România: „Riscă să fie ţintă a unui atac de ripostă!”

„Este în interesul americanilor – şi liderii americani ştiu bine asta – să dispună de un stâlp european foarte puternic, chiar dacă nicio ţară europeană nu ar cheltui un euro pentru propria apărare. Stabilitatea şi securitatea în Europa sunt în interesul Statelor Unite”, a explicat el, potrivit Agerpres.

Vom continua să investim aici în Europa, să ne antrenăm, să participăm la exerciţii cu forţele în rotaţie şi cele desfăşurate permanent, în perspectiva eventuală că peste zece sau 15 ani ne vom bate în Pacific”, a adăugat generalul Ben Hodges.

Ca reacţie la politica Rusiei în Ucraina cu începere din 2014, NATO şi-a întărit prezenţa în regiune, instalând printre altele batalioane multinaţionale în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. La rândul său, Washingtonul a amplasat un nou cartier militar în Polonia şi circa 6.000 de soldaţi pe flancul estic al NATO în Europa.