În complicatul an 2025, investițiile străine din România au scăzut cu aproape 33 la sută, ajungând la circa 1,6 miliarde de euro. Perioada de referință este reprezentată de primele trei luni ale anului, conform datelor Băncii Naționale.
Capitalul străin investit în țara noastră continuă, practic, scăderea începută după 2022, când se atinsese un ”vârf” de 10 miliarde de euro, notează stirileprotv.
Strict pentru 2025, cauzele acestui regres sunt, potrivit experților, costurile mai mari cu salariile, instabilitatea politică și viitorul incert al țării; un viitor complicat și mai mult de tensiunea turului 2 al prezidențialelor – scrutin considerat esențial pentru viitorul României și chiar al Europei.
E drept, la trendul scăderii investițiilor străine contribuie și contextul regional și mondial delicat, dominat de multe nebuloase economice și războiul din Ucraina. Există însă și probleme grave ce țin de ”bucătăria internă” a României – deficitul bugetar mare, dificultățile în atragerea de fonduri europene și, după cum menționam anterior, instabilitatea politică, un factor ce poate duce la orice, dar nu la liniștea investitorilor.
Economistul Dragoș Cabat subliniază că problema scăderii investițiilor străine nu se manifestă doar la noi.
”Și în Germania, și în țările care investesc în general sunt mai puțini bani, creșterea economică este mai mică și atunci nu se justifică investițiile în momentul de față. Pe de altă parte, sigur, România nu mai este acum cea mai interesantă destinație, salariile au crescut destul de mult ca și competitivitate”, spune Dragoș Cabat.
Președintele Consiliului Investitorilor Străini, Daniel Anghel, este relativ optimist, afirmând că, pe fondul incertitudinilor actuale, apetitul în scădere al investitorilor poate fi interpretat ca fiind ”o amânare”, și nu o renunțare.
”Eu cred în continuare în țara noastră, are foarte multe oportunități de oferit. Percepția investitorilor este una de amânare deocamdată, tocmai în contextul acestor incertitudini – fie politice, fie legislative, fie fiscale”, consideră Daniel Anghel.
Conform unui sondaj realizat de Consiliul Investitorilor Străini, doar 35 la sută dintre managerii companiilor care au răspuns mai vor să investească în România.
Citește și Compania care a vrut să-și înlocuiască angajații cu Inteligența Artificială face angajări