ÎNCHISORI CIA în România. Cristian Diaconescu: Iliescu trebuie să dea detalii până la capăt dacă le cunoaşte

Cristian Diaconescu a declarat joi, la RFI, că ar fi normal ca Ion Iliescu dacă tot a deschis discuţia despre închisorile secrete ale CIA, să o şi continue şi să ofere toate detaliile, în măsura în care le cunoaşte.

23 apr. 2015, 08:54
ÎNCHISORI CIA în România. Cristian Diaconescu: Iliescu trebuie să dea detalii până la capăt dacă le cunoaşte

Fostul preşedinte, Ion Iliescu a declarat, într-un interviu acordat Der Spiegel, că el a aprobat „în principiu”, în perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenţie.

Fost şef al diplomaţiei române şi ex-ministru al Justiţiei, Cristian Diaconescu spune că Ion Iliescu ar trebui să ofere detalii, dacă le cunoaşte.

 „Centrele CIA de detenţie sau nu în Europa reprezintă o temă dezbătută cred de patru sau cinci ani (…). Dacă a deschis această discuţie, atunci normal ar fi s-o continue. Sincer să vă spun, eu nu cunosc de astfel de aspecte, dar repet, dacă un fost şef de stat anunţă o astfel de problemă, sigur, trebuie să dea detaliile până la capăt, în măsura în care domnia sa le cunoaşte”, a spus Diaocnescu.

În perioada 2002-2003, Statele Unite au formulat o cerere privind găzduirea de către România a unui centru al Agenţiei Centrale de Informaţii.

CITEŞTE ŞI Ion Iliescu, pentru „Der Spiegel”: Am aprobat cererea pentru un „sediu” CIA în România

„Aliaţii americani ne-au cerut să oferim o locaţie”, afirmă Ion Iliescu în interviul pentru Der Spiegel, explicând că a aprobat solicitarea „în principiu”, detaliile fiind stabilite de Ioan Talpeş, care fusese director al Serviciului de Informaţii Externe, iar atunci era şef al Administraţiei prezidenţiale şi şef al Departamentului prezidenţial pentru Securitatea Naţională.

„Am considerat că era un gest de acomodare înaintea aderării noastre la NATO”, a explicat Iliescu.

„Noi nu am avut nici o interferenţă asupra activităţilor desfăşurate de Statele Unite în acea locaţie. În acel moment, mie, ca preşedinte, acea solicitare nu mi s-a părut mare lucru. Eram aliaţi (…), nu am intrat în detalii. Dacă aş fi ştiut ce se putea face acolo, răspunsul nu ar fi fost pozitiv”, a subliniat Ion Iliescu.