Incident diplomatic în Mongolia: Cum a apărut ministrul de Externe rus la ceremonia oficială de primire

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a defilat îmbrăcat în... blugi pe covorul roșu în timpul ceremoniei oficiale de primire, organizată la sosirea pe aeroportul internațional Ginghis Han din Ulan Bator săptămâna trecută pentru o vizită în Mongolia. Gestul său a fost calificat drept incident diplomatic de publicația japoneză The Diplomat, într-un articol publicat marți.

20 apr. 2016, 12:15

Imaginile au circulat intens și au atras comentarii pline de indignare. Comentatorul politic și politicianul B. Tsogtgerel, din cadrul Partidului Poporului, a rezumat sentimentul predominant: „Purtarea unor haine cu care în mod normal te îmbraci acasă când repari instalațiile sanitare semnifică intenția de a umili, de a arăta lipsă de respect, într-un cuvânt, de a insulta. Blugii lui Lavrov au devenit expresia prestigiului internațional mongol”.

Efortul ulterior al lui Lavrov de a repara prejudiciul — a apărut îmbrăcat impecabil la întâlnirea cu președintele mongol, Țahiagiin Elbegdorj — a contat prea puțin pentru a restabili reputația ministrului de externe rus în ochii opiniei publice. Deși vizita poate să fi devenit un important pas înainte spre un angajament mai profund între cele două țări, publicul larg mongol nu își va aminti și nu îi va păsa de acest lucru. Își va aminti doar de umilință, scrie autorul articolului, Serghei Radcenko, profesor de relații internaționale la Universitatea din Cardiff și membru al Centrului Woodrow Wilson pentru oamenii de știință, din Washington.

Mongolii trăiesc în trecut, cultivând amintiri despre marele imperiu al lui Ginghis Han, când Mongolia era superputerea din Eurasia. Opt sute de ani mai târziu, urmașii mândri ai șefului acestui imperiu sunt în general destul de săraci, chiar dependenți pe cei doi vecini puternici ai lor, China și Rusia. Din acest motiv, probabil, mongolii sunt hipersensibili la dispreț. Ei sunt mereu în căutarea unor semne de intimidare și lipsă de respect, interpretând chiar și cea mai nevinovată omisiune drept o umilire intenționată. Lavrov ar fi trebuit să știe mai bine aceste lucruri, scrie Radcenko.

Într-o serie de astfel de ”scăpări” diplomatice, care au mai implicat China și aceeași Rusie, semnatarul amintește și ”experiența nefericită” din septembrie 2011 a președintelui Statelor Unite, Barack Obama, care într-o fotografie de grup a fluturat mâna acoperind fața lui Elbegdorj. Obama și-ar aminti probabil cu greu momentul, dar în Mongolia neglijența sa este încă percepută ca fiind una dintre cele mai profunde insulte.

Detaliile contează, mai ales când este vorba de o țară extrem de naționalistă și extrem de mândră cum este Mongolia, insistă semnatarul articolului. Relația cu acest popor necesită o atenție constantă la cele mai mici detalii, la ceremonie, la protocol. Dacă există o lecție care se poate desprinde din micul ”accident” al lui Lavrov, aceasta este importanța crucială a respectării vecinilor. Pentru Rusia, ca și pentru orice altă mare putere care de obicei și-a dominat și constrâns vecinii, asemenea lecții vor avea nevoie de timp pentru a fi înțelese, conchide autorul.