Incident la summitul G20: Cristina Kirchner şi David Cameron, dispută pe tema insulelor Falkland

Preşedintele argentinian, Cristina Kirchner şi premierul britanic David Cameron au avut o dispută legată de vechea problemă a Insulelor Falkland, privind suveranitatea teritoriului.

RomaniaTV.net
20 iun. 2012, 08:23
Incident la summitul G20: Cristina Kirchner şi David Cameron, dispută pe tema insulelor Falkland

Potrivit delegaţiilor, David Cameron ar fi abordat-o pe Cristina Kirchner cerându-i ca Argentina să respecte voinţa celor 3.000 de locuitori ai acestei insule din Atlanticul de Sud, care vor să rămână britanici. Preşedintele argentinian i-a replicat imediat, invocând rezoluţii ONU care cer negocieri între cele două ţări pe tema suveranităţii insulei.

Potrivit declaraţiei ministrului argentinian de Externe, Hector Timerman, preşedintele argentianian a vrut să îi înmâneze premierului britanic un plic conţinând aceste rezoluţii ONU, „pentru cazul în care acesta nu le-a văzut”. „Cameron a refuzat să ia plicul, s-a întors şi a plecat fără să salute”, potrivit lui Timerman.

O sursă de la Downing Street a declarat sub acoperirea anonimatului că a existat un schimb de replici, dar a pus la îndoială faptul că premierul britanic a refuzat să ia documentele oferite de Kirchner.

Această sursă a confirmat că David Cameron i-a cerut lui Kirchner să respecte voinţa locuitorilor de a decide cu privire la viitorul lor prin referendum. „El a ridicat această problemă. Ea l-a înţeles greşit şi asta este totul”, a declarat sursa citată. „Nu cred că s-a stabilit clar că ea a încercat să îi dea nişte documente … Vom urmări acest lucru cu oficialii argentinieni pentru a verifica dacă vor să ne transmită nişte documente”, a adăugat sursa.

În 1982, dictatura militară argentiniană a invadat şi ocupat insulele Falkland (Malvine). Marea Britanie a trimis imediat o forţă navală pentru a recupera teritoriul, ceea ce s-a şi întâmplat după un scurt război soldat cu 255 de victime în rândul militarilor britanici şi 650 în rândul argentinienilor.