Incident periculos deasupra Siriei: Un avion de vânătoare rus s-a apropiat de o aeronavă americană

Un avion rus de vânătoare, care escorta o aeronavă de supraveghere, s-a apropiat periculos de mult de un avion militar american deasupra estului Siriei, a declarat vineri generalul american Jeff Harrigan, citat de Agenţia France-Presse.

28 oct. 2016, 16:19
Incident periculos deasupra Siriei: Un avion de vânătoare rus s-a apropiat de o aeronavă americană

Potrivit oficialul american, incidentul a avut loc în seara zilei de 17 octombrie, iar avionul rus de vânătoare s-a apropiat la mai puţin de 800 de metri de aeronava americană.

Un alt oficial, care a cerut să rămână anonim, a afirmat că pilotul american putea resimţi turbulenţele generate de motoarele cu reacţie ale avionului rus.

Aparent, pilotul rus nu ar fi văzut avionul american aflat în vecinătate, având în vedere că incidentul s-a produs în condiţii de întuneric şi aeronavele zburau fără lumini de semnalizare, informează Mediafax.

Incidentul ridică întrebări cu privire la complexitatea spaţiului aerian în care operează piloţii deasupra Siriei.

Citeşte şi NATO avertizează: Rusia este pregătită să ocupe ţările baltice în 36 de ore

În acest caz, pilotul american a încercat fără succes să comunice cu pilotul rus prin intermediul unui canal radio de urgenţă.

Coaliţia coordonată de Statele Unite şi Rusia au înfiinţat o linie de comunicaţii pentru a discuta despre locaţia şi traseul de zbor aproximativ al aeronavelor pentru a evita eventualele incidente, informează Mediafax.

În ziua următoare, oficialii americani au comunicat incidentul omologilor ruşi care au afirmat că „pilotul nu a observat” avionul american.