Incidenţa infectărilor COVID la Bucureşti a ajuns la 6.22. Noi măsuri anti-COVID, decise la şedinţa de la Prefectura Capitalei

Rata de infectare în Bucureşti a ajuns marţi la 6.22, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti. În aceste condiţii, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă ar putea decide în şedinţa de miercuri noi restricţii pentru bucureşteni ori intrarea în carantină.

23 mart. 2021, 10:41
Incidenţa infectărilor COVID la Bucureşti a ajuns la 6.22. Noi măsuri anti-COVID, decise la şedinţa de la Prefectura Capitalei

Incidenţa COVID la Bucureşti a urcat la 6.22, după ce luni a fost de 5.67, a anuţat prefectul Capitalei, Alin Stoica. În aceste condiţii, iar cel mai probabil miercuri va fi convocat Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU), a anunţat prefectul Capitalei. Luni, numărul cazurilor noi COVID-19 era de 1.446 în Capitală.

„Indicele comunicat de DSP este de 6,22 la mie, fapt care ne determină să cerem tuturor membrilor CMBSU ca până la finele zilei să ne transmită propuneri. În acelaşi timp, aşa cum am discutat ieri, aşteptăm analiza DSP (…) După ce primim la finele zilei propunerile, convocăm CMBSU online, cel mai probabil în cursul zilei de mâine”, a spus Alin Stoica.

Primarul general Nicuşor Dan a declarat, luni, că autorităţile fac tot posibilul pentru a evita carantinarea Bucureştiului. Edilul Capitalei a discutat cu premierul Florin Cîţu şi au convenit pentru a fi înăsprite controlale în zonele în care nu sunt respectate măsurile de limitare a răspândirii noului coronavirus.

„Este o oboseală a populaţiei faţă de un an de zile de restricţii. Totul e ca autorităţile şi cetățenii să fie responsabili ca să trecem cu bine. Mai avem de trecut de două luni. E o cantitate mare de vaccinuri care vor veni în aprilie şi mai. Mai avem de rezista partea de lună martie”, a explicat Nicuşor Dan.

Întrebat dacă premierul a cerut închidererea şcolilor din cauza creşterii numărului de infecţii cu COVID, edilul Nicuşor Dan a explicat că e vorba despre măsuri decise de autorităţile naţionale, iar cele locale sunt nevoite să se conformeze.

Incidenţă de peste 7 cazuri la mia de locuitori a mai fost în Capitală în decembrie anul trecut, dar atunci autorităţile nu au instituit carantină zonală.

„Tot ce înseamnă măsuri de închidere a şcolilor, de închidere a activităţilor economice, cum sunt mall-urile, sunt măsuri obligatorii, care urmează nişte acte normative emise de autorităţi naţionale. Noi, autorităţi locale, nu putem decât să ne conformăm. La această discuţie între primul ministru şi primarii din Bucureşti am încercat să găsim acele măsuri efective, dincolo de partea legislativă de reglementare, care să evite carantinarea Bucureştiului. Nu s-a discutat despre carantinare zonală”, a explicat Nicuşor Dan.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 22 martie. Număr record de pacienţi la ATI. Ilfovul se apropie de incidenţă 7

Edilul Capitalei a afirmat că, în cadrul şedinţei cu premierul Florin Cîţu, a fost cerută o înăsprire a controlelor „unde nu se respectă legea”.

„Există raportări pe fiecare dintre linii, acolo unde, din partea operatorului de transport public STB, şoferii ştiu că nepurtatul măştii este mai intens. Şi acolo o să trimitem poliţia locală”, a precizat Nicuşor Dan.

„Încercăm pe cât posibil să evităm caratinarea Bucureştiului”, a mai explicat primarul general al Capitalei.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a precizat luni că decizia ca Bucureştiul să intre în carantină nu se va baza doar pe coeficientul de 6 infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori.

Citeşte şi: Cristian Tudor Popescu: „Chiar dacă pui carantina, nu vor scădea infectările”. Ce spune de dr. Flavia Groşan

 

Andreea Moldovan anunţă modificarea indicatorilor avuţi în vedere la instituirea carantinei. De ce se va ţine cont

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, anunţă modificarea indicatorilor avuţi în vedere la instituirea carantinei. Potrivit acesteia, vor fi şase indicatori de care se va ţine cont.

”Am covenit cu toţii că fiind o infecţie atât de dinamică şi cu modificări atât de mari, datele pe care le folosim necesită periodic o actualizare sau o updatare. Ne-am gândit care ar fi indicatorii de calcul ai grilei de carantinare cei mai sugestivi pentru procesul epideioogic, astfel încât să ştim că imaginea pe care ei ne-o vor oferi va fi mult mai apropiată de realitate”, a afirmat, luni, Andreea Moldovan.

Potrivit acesteia, sunt şase indicatori, între care indici de evoluţie, trend, rată de incidenţă, capacitate de testare, număr de cazuri pe UAT, cu focar sau fără focar.

”Sunt nişte indicatori tehnici”, a precizat secretarul de stat, explicând că aceştia vor fi făcuţi publici marţi, după ce vor fi decişi în urma unor calcule care se vor face de către diferite instituţii.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a declarat că se doreşte şi o testare mai abudentă decât avem acum, tocmai pentru a avea o situaţie cât mai apropiată de realitate.

Decizia finală va fi luată, marţi, la ora 13.00.

Citeşte şi Anunțul secretarului de stat Andreea Moldovan care îi sperie pe români: Câte paturi sunt la ATI la începutul valului trei al pandemiei în România