Cristian Tudor Popescu: „Chiar dacă pui carantina, nu vor scădea infectările”. Ce spune de dr. Flavia Groşan

Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu au vorbit alături de ascultătorii Europa FM, în Piața Victoriei, despre posibile alternative la restricțiile impuse până acum de autorități, pe fondul pandemiei de coronavirus.

22 mart. 2021, 20:30
Cristian Tudor Popescu: „Chiar dacă pui carantina, nu vor scădea infectările”. Ce spune de dr. Flavia Groşan

Oamenii vor mereu să știe când vor fi aplicate restricții mai dure, precum carantina, însă nimeni nu se întreabă de ce este necesar să fie aplicate astfel de măsuri, spune Cristian Tudor Popescu:

„Vorbim despre vorbe. (…) Întrebarea care revine sistematic în 95% din cazuri e „ne închid ăștia, domn Popescu?” (…) Pe de o parte, ne închid ăștia înseamnă că ăștia vor ei, acolo, în fiecare zi, e o uneltire, uneltesc să ne închidă. Să ne închidă unde, de ce, nu contează.”

Gazetarul și scriitorul repetă, la Piața Victoriei, faptul că autoritățile nu au niciun interes prin aplicare unor restricții dure, în afară de a ține sub control răspândirea virusului:

„De ce ar vrea să ne închidă? (…) Ce interes ar avea, ce câștigă ei la afacerea asta, că dacă avem un răspuns la întrebarea asta e în regulă. Ce dracului câștigă, nu poți să te întrebi? Dimpotrivă, pot să piardă capital politic. (…) De ce ar avea interes, din sadism? Nu vor să intre omul într-un bar să bea o bere, ca să meargă economia mai prost? Fac un apel la rațiune, n-au niciun interes, ei n-ar vrea. Credeți că n-ar vrea să spună de mâine nu mai purtăm mască, nu ne mai vaccinăm și dă-l dracu de COVID?”

Chiar dacă se va decide carantinarea Capitalei, acest lucru nu va presupune și o scădere automată a numărului de cazuri noi, consideră Cristian Tudor Popescu:

„Fac o predicție, în situația de față, chiar dacă pui carantina, cel puțin 3 săptămâni, o lună, nu vor scădea infectările, pentru că e valul 3 al pandemiei. Cu măsurile astea poți să speri să o stopezi peste 2-3 săptămâni. Vor crește indiferent de ce se va hotărî mâine.”

Între timp, cel mai important lucru este ca oamenii să se vaccineze anti-COVID, a adăugat gazetarul pentru  ascultătorii Europa FM:

„În tot timpul ăsta cât ne dăm cu toate bărcile și de ceasul morții, sper să meargă vaccinarea. Eu m-am înscris pe 15 martie, la centrul C. I. Parhon, unde am văzut după aceea că e vorba de AstraZeneca, am spus că mă vaccinez cu AstraZeneca. Erau doar 120 de persoane, a trecut o săptămână, n-am primit nimic. Să ne vaccinăm, în rest nu există soluție, faptul că se va ajunge la limită cu paturile ATI este vina autorităților sanitare. Acolo e o problemă mai gravă, problema medicilor, dar sunt soluții și aici. În Grecia au luat medici din privat, ca în stare de asediu, întâi i-au rugat, apoi le-a ordonat statul. Eu nu mă aștept la o îmbunătățire a situației în următoarele săptămâni, vom auzi de morți în continuare, se vor umple ATI-urile, important e să ne vaccinăm. Să mai zic să purtăm mască, să mai zic să nu ne băgăm în turmă, asta nu mai zic pentru că e inutil.”

CTP intervine după protestele din Capitală: Fără mască, fără vaccin și să ne tratăm cu leacul doctoriței-minune de la Maglavit
În plus, autoritățile trebuie să găsească, în cel mai scurt timp, persoane capabile să creeze o punte de legătură între conducere și cetățeni și să le transmită oamenilor încredere, a mai spus Cristian Tudor Popescu:

„În momentul ăsta, nu pe termen mediu și lung, ce măsură aș lua cu prioritate zero? Măsura ar fi să găsesc niște oameni capabili să vorbească cu oamenii. Nimeni, din tot Guvernul, din coaliția de guvernare, nimeni dintre aceste persoane nu este capabilă să le vorbească oamenilor, să le explice lucrurile. Cineva care să aibă suficientă credibiliate și care să comunice cu oamenii, aceasta fiind și singura cale de blocare a fake news-urile.”

Piața Victoriei, cu Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu: Nu mai vreți restricții? Și ce alte soluții le propuneți autorităților?

Piața Victoriei, cu Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu: Nu mai vreți restricții? Și ce alte soluții le propuneți autorităților?Înregistrările emisiunilor Piața Victoriei sunt disponibile pe platforma ProTV Plus http://bit.ly/2OqQf1h și în pagina emisiunii de pe site-ul Europa FM: http://bit.ly/3qQKBSW

Posted by Radio Europa FM on Monday, March 22, 2021

Cristian Tudor Popescu, despre cazul medicului Flavia Groșan: Nu e cazul s-o facem eroină

Cristian Tudor Popescu a comentat, la PiațaVictoriei, decizia Colegiului Medicilor Bihor, de a nu o sancționa pe Flavia Groșan, medicul care a declarat public că în spitale se fac greșeli în ceea ce privește tratarea bolnavilor de COVID.

Gazetarul și scriitorul speră ca medicul să nu mai facă pe viitor comentarii nepotrivite:

„A făcut bine comisia că nu a sancționat-o. Sper că a convins-o, în urma discuțiilor să înceteze să mai spună că dacă îi dai oxigen unui om care are saturație de 80% îl omori, că ăsta e malpraxis. Nu e cazul s-o facem eroină, dar măcar vezi-ți de treabă. Ai rețeta minune? Foarte bine, trateaz-o în continuare, până acum nu avem reclamații că ar fi fost omorât vreunul, deși nu știm câți au ajuns la spital, care sunt ăia 1.000, n-am văzut diagnosticele, n-am văzut nimic.”

Totodată, Cristian Tudor Popescu spune că medicul Flavia Groșan ar trebui să se concentreze pe tratamentul pacienților:

”Măcar să nu mai facă aceste acuzații la adresa medicilor profesioniști din spitale, să își vadă de tratamentul ei. Cine dorește, dânsa e privată, cine vrea să meargă acolo și să fie mângâiat pe cap cu decență umană, n-are decât, e o țară liberă foarte bine, să se ducă acolo. Dacă după aceea ajunge la ATI, asta este. (…) E foarte bine că n-a fost sancționată, dar sper să înceteze cu textele de felul ăsta.”

Flavia Groşan nu primeşte nicio sancţiune după afirmaţiile controversate. Decizia de ultimă oră a Colegiului Medicilor Bihor: „A fost o discuţie amiabilă. A fost de o eleganță deosebită”