Încrederea francezilor în UE a scăzut în urma crizei COVID-19. Mai mult de jumătate vor păstrarea controalelor la graniţă

Mai mult de un francez din doi vrea întărirea puterii autorităților locale, potrivit unui sondaj realizat de firma de consultanță franceză ELABE. Pe de altă parte, imaginea Uniunii Europene pare să se fi deteriorat în ochii francezilor ca urmare a crizei coronavirus, iar majoritatea populației vrea continuarea controalelor la graniță și după încheierea pandemiei.

07 mai 2020, 05:26
Încrederea francezilor în UE a scăzut în urma crizei COVID-19. Mai mult de jumătate vor păstrarea controalelor la graniţă

Doar 20% din francezi cred că UE s-a ridicat la înălțimea crizei și mai mult de jumătate doresc continuarea pe termen lung a controalelor la graniță. „Această nemulțumire afectează toate segmentele electoratului, inclusiv cel al președintelui Emmanuel Macron, care se va găsi în poziția inconfortabilă de a împlini niște așteptări care sunt contrare temelor sale uzuale„, avertizează președintele ELABE, Bernard Sananès, preluat de hotnews.ro.

Autoritățile locale au ieșit însă întărite în această perioadă, întrucât mulți francezi au simțit că municipialitățile (66%), departamentele (61%) și regiunile (58%) s-au ridicat la nivelul crizei într-atât de bine încât 55% din cei chestionați au declarat că vor întărirea puterilor acestora. „În timpul marii dezbateri de la începutul lui 2019, a existat o așteptare exprimată pentru un nou stadiu al descentralizării, iar dorința încă este foarte vie„, consideră Bernard Sananès.

Citeşte şi România, în top 10 ţări atacate de ştiri false. Arafat: „Unii vor să discrediteze autorităţile, alţii vor să promoveze produse”

În schimb, doar 31% din francezi consideră că statul a gestionat bine criza, procentul fiind în mod special scăzut în rândul votanților lui Marine le Pen și Jean-Luc Mélenchon (20%). Însă aceasta nu se va traduce neapărat într-un spirit antietatist, întrucât o porțiune considerabilă din cei chestionați vreau mai multe putere pentru stat (43%) sau menținerea celei existente (46%). „Francezii nu vor mai puțin stat, însă sunt mai critici vizavi de funcționarea acestuia. Aceștia cred că statul nu poate face totul și trebuie să inventeze o nouă cooperare cu comunitățile locale„, adaugă președintele ELABE.

Imaginea asupra Uniunii Europene este însă una mult mai critică. Inclusiv printre votanții lui Emmanuel Macron procentul care cred că UE a gestionat bine criza este de doar 32%. Tema Europei care protejează, folosită pentru prima oară de François Mitterrand și îmbrățișată apoi de către toți succesorii săi pare să fi fost înfrântă de această criză. Criza COVID-19 a accentuat divizunile în privința raportării la Europa: 34% din francezi sunt favorabili unei colaborări cu anumiți vecini europeni, în afara reglementărilor UE, 33% consideră că Franța ar trebui să se bazeze doar pe ea iar 32% cred că ar trebui întărită Uniunea Europeană (în special în rândul electoratului educat). Ca o consecință politică a creșterii neîncrederii în instituțiile UE, libera circulație, unul din simbolurile construcției europene, nu este populară, 55% din cei intervievați declarând că vor controale la graniță și după încheierea crizei.