INCREDIBIL: Avocatul Iuliei Timoşenko este anchetat pentru VIOLENŢĂ domestică

Serghei Vlasenko, avocatul opozantei ucrainene încarcerate Iulia Timoşenko, este anchetat pentru violenţă domestică, un dosar pe care el îl califică drept "represiune politică" în contextul negocierii eliberării clientei sale înainte de semnarea unui acord de asociere a Ucrainei cu UE.

RomaniaTV.net
12 nov. 2013, 18:02
INCREDIBIL: Avocatul Iuliei Timoşenko este anchetat pentru VIOLENŢĂ domestică

Parchetul General ucrainean l-a informat luni seara pe Serghei Vlasenko că a deschis o anchetă pe numele său, fiind acuzat că şi-a bătut fosta soţie, Natalia Okunska, în 2010. O instanţă din Kiev urmează să decidă astăzi măsura coercitivă aleasă în cazul lui Vlasenko.

„Nu poate fi vorba despre un arest, ci despre o cauţiune. Tribunalul va stabili suma acesteia”, a anunţat serviciul de presă al Parchetului ucrainean, citat de AFP, informează Mediafax.

Acest dosar este (…) o minciună care nu are nimic de a face cu realitatea„, a declarat Vlasenko, avocatul Iuliei Timoşenko,  pentru jurnaliştii prezenţi în faţa Tribunalului Pecerski, unde audierile au început la ora locală 11.00 (11.00, ora României). În opinia lui Vlasenko, justiţia îi „va interzice, foarte probabil, să părăsească Kievul”, cu scopul de a-l împiedica să o viziteze pe Timoşenko, care se află în prezent într-un spital din Harkiv (estul Ucrainei), unde este tratată de hernie de disc. „Autorităţile ucrainene nu intenţionează să înceteze represiunile politice” înainte de summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc în perioada 28-29 noiembrie la Vilnius şi în cadrul căruia Ucraina speră să semneze acordul de asociere cu UE, a continuat el.

Cazul Timoşenko, care ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, se află în centrul unor polemici între Ucraina şi UE, care solicită eliberarea opozantei.

Citeşte şi CEDO i-a dat câştig de cauză Iuliei Timoşenko, dar Kievul nu vrea să o elibereze încă

Preşedintele Ianukovici a declarat că va promulga legea care îi va permite lui Timoşenko să plece în străinătate pentru a primi îngrijiri medicale, dacă Parlamentul o va aproba.

Toate discuţiile care au avut loc în ultimele săptămâni în Parlamentul ucrainean, inclusiv în prezenţa unor emisari europeni, au eşuat. O şedinţă extraordinară este prevăzută pentru miercuri.

Emisarii europeni, fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski şi fostul preşedinte al Parlamentului European Pat Cox (PE) sunt aşteptaţi la Kiev, marţi.

Citeşte şi Mesajul lui Băsescu pentru Iulia Timoşenko VIDEO

Kwasniewski şi Cox urmează să prezinte un raportul final în PE până la 14 noiembrie. Apoi, pe 18 noiembrie, raportul va fi examinat de către miniştrii de Externe ai statelor membre UE, care vor lua decizia finală referitor la semnarea sau nu a unui acord de asociere cu Ucraina.