Incredibil! Casa Poporului consumă energie electrică cât un orășel. Facturile lunare la curent sunt uriașe

Casa Poporului are o factură lunară la curentul electric de un milion de lei. principala problemă este că recepția clădirii nu a fost făcută niciodată, iar din această cauză nu se pot face proiecte de investiții pe bani europeni pentru eficientizarea rețelei de energie electrică.

15 sept. 2022, 19:18
Incredibil! Casa Poporului consumă energie electrică cât un orășel. Facturile lunare la curent sunt uriașe

A doua cea mai mare clădire din lume are și facturi pe măsură. În timp ce politicienii le cer românilor să reducă consumul la energie, parlamentul a primit în luna februarie, o factură de 1 milion de lei pentru consumul a 1 milion kw/h.  Aceste cifre sunt echivalentul consumului unui oraș mai mic sau a 20 mii de apartamente.

Citește și În Europa de Est se trăieşte mai scump decât în Ucraina. În România şi Ungaria preţul la energie electrică este de 9 ori mai mare decât în ţara cotropită de ruşi

Casa Poporului are nu mai puțin de 120.000 de becuri care luminează cele 18 etaje ale clădirii și 31 de lifturi. La acestea se adaugă, bineînțeles, și aparatura tehnică – laptopuri, calculatoare și alte echipamente din cele 1.100 de camere care încarcă semnificativ factura la curent.

Se pare că, cel mai mult consumă instalațiile industriale din subsolul clădirii. Sistemul de încălzire este unic în Europa și are o capacitate de 32 de gigacalorii pe oră. Tot la subsol sunt și pompele de apă care alimentează întreaga clădire și asigură udatul grădinilor.

Cu toate acestea, parlamentul susține că încearcă să implementeze măsuri pentru a reduce consumul. În 2005 s-au modernizat sursele de iluminat, în 2007 instalațiile de climatizare, iar anul acesta se face studiu de fezabilitate pentru a avea o centrală de cogenerare.

Deși a fost inaugurată oficial în 1997, recepția clădirii nu s-a făcut nici până în prezent. Iar asta ne împiedică să accesăm fonduri europene pentru orice fel de renovare. Astfel, toate aceste modernizări și îmbunătățiri pentru economisirea energiei se vor face din bani publici.

În acest moment, singura soluție de a micșora facturile la curent este ca politicienii să facă economie. Iluminatul exterior a fost deja redus cu 50%, iar luminile pe fațadă stau aprinse doar două ore.

Citește și Austria cere ca prețurile la energie electrică să fie limitate la nivelul UE: „Trebuie să oprim nebunia”