În Europa de Est se trăieşte mai scump decât în Ucraina. În România şi Ungaria preţul la energie electrică este de 9 ori mai mare decât în ţara cotropită de ruşi

Prețul de schimb al energiei electrice în țările est-europene a ajuns la 750 de euro pe MWh, ceea ce înseamnă că este de aproape 9 ori mai mare decât în ​​Ucraina, relevă datele "Operator Market", distribuitorul de energie electrică pe teritoriul Ucrainei.

30 aug. 2022, 21:41
În Europa de Est se trăieşte mai scump decât în Ucraina. În România şi Ungaria preţul la energie electrică este de 9 ori mai mare decât în ţara cotropită de ruşi

În mod special, în Ungaria prețul cu ridicata la energie electrică pe data de 30 august a crescut la 749 de euro, iar în România a ajuns 738 de euro pe MWh. În Slovacia, prețul de schimb a crescut la 724 de euro pe MWh, iar în Cehia la 687 de euro pe MWh. În același timp, prețul de schimb în Ucraina rămâne la nivelul de 86 de euro per MWh. Aceasta înseamnă că este de 8-9 ori mai mic decât în ​​țările vecine Ucrainei, membre ale Uniunii Europene.

Potrivit  Comisiei  Europene, de la sfârșitul primului trimestru al anului 2022, Ucraina avea cele mai mici prețuri la energie electrică de pe întreg continentul european.

Tocmai aceste preţuri la nivelul UE au crescut presiunea pentru reformarea pieței blocului comunitar, prin ruperea legăturii dintre prețurile energiei electrice și cele ale gazelor. UE pregătește măsuri de urgență concrete pentru a reduce creșterea prețurilor la energie electrică, deoarece costul energiei bate recorduri pe continent, iar companiile şi populaţia apelează la stat pentru asistență de urgență.

Citeşte şi Marcel Ciolacu: „PSD va lupta pentru reglementarea pieței energetice pentru cel puțin doi ani / Toți actorii din energie trebuie să plătească o contribuție de solidaritate!”

Avem nevoie de un nou model de piață pentru electricitate care să funcționeze cu adevărat”, a spus Ursula Von Der Leyen luni, într-un discurs ţinut în Slovenia.

Prețul de referință al energiei electrice în Europa a crescut la de 10 ori media decenială, în concordanță cu o creștere de 14 ori a costului gazului, pe fondul temerilor de penurie în această iarnă. Directorul executiv al Shell a avertizat luni că criza energetică va dura mai mult de o iarnă, iar prețul energiei germane pentru anul viitor a atins pentru prima dată peste 1.000 de euro pe MWh.

Citeşte şi Magazine închise duminica: Polonia şi Ungaria vor să introducă măsura pentru a economisi energie