Incredibil, Google a catalogat incendiul de la Notre Dame drept ştire falsă. Algoritmul a fost mai puternic decât realitatea

Algoritmul folosit de Google pentru a avertiza utilizatorii YouTube cu privire la ştirile false şi-a arătat limitele luni seara, când a catalogat drept fake news filmările directe ale incendiului devastator al Catedralei Notre Dame.

16 apr. 2019, 05:35
Incredibil, Google a catalogat incendiul de la Notre Dame drept ştire falsă. Algoritmul a fost mai puternic decât realitatea

Noile panouri informative de la care YouTube spera că vor ajuta la informarea corectă a utilizatorilor, i-a informat pe aceştia că incendiul Catedralei Notre Dame ar fi o ştire falsă legată de atacul terorist de la turnurile gemene din Statele Unite.

Google a dezactivat complet panourile informative după ce eroarea a fost observată, pentru a avea timp să înţeleagă unde a fost problema şi ce trebuie făcut pentru ca aceasta să nu se mai repete.

Citeşte şi Incendiu la Notre Dame. Momentul în care turnul catedralei s-a prăbuşit VIDEO

Un purtător de cuvânt al YouTube a declarat că, uneori, compania ia decizia greşită cu privire la algoritmul folosit pentru automatizarea unor operaţiuni.

Pentru gestionarea cantităţii imense de conţinut, YouTube apelează la un algoritm care foloseşte învăţarea mecanică pentru a distinge între ceea ce percepe ca fiind în regulă şi ceea ce ajunge să considere că nu este potrivit.

Citeşte şi Notre Dame, după incendiu. Cum arată interiorul catedralei, Marea Cruce a rămas neatinsă FOTO

În acest caz, în care AI-ul în forma sa actuală şi-a arătat limitările, este posibil ca imaginea incendiului să fi fost sinonimă pentru algoritm doar cu atacul terorist 9/11 în urma procesului de învăţare pe care l-a parcurs.

Cardurile informative au fost lansate de YouTube în urmă cu o lună şi sunt afişate în preajma clipurilor pe care algoritmul le identifică ca având o problemă – fie sunt ştiri false sau teorii conspiraţioniste, fie conţin îndemnuri la ură.