Incredibil! Litrul de lapte a ajuns la 10 lei. Cât costa în urmă cu un an de zile

Din ce în ce mai mulți dintre români nu mai fac față scumpirilor. În medie, tarifele au fost majorate în ultimul an cu 40% la alimentele de bază, în timp ce inflația oficială comunicată de INS este de 17%. Astfel, laptele, brânza și uleiul au ajuns produse de lux. 

05 feb. 2023, 11:20
Incredibil! Litrul de lapte a ajuns la 10 lei. Cât costa în urmă cu un an de zile

Laptele este unul dintre produsele alimentare care s-a scumpit cel mai mult în ultimul an. În unele supermarketuri din Capitală, prețul se schimbă aproape de la o zi la alta. Astfel, pe 1 februarie, într-un magazin Mega Image, un litru de Napolact costa peste 10 lei, informează Ziarul Financiar.

Zuzu și Napolact, două dintre cele mai vândute mărci din România, au prețuri cuprinse între 8,5 și peste 10 lei, indiferent dacă vorbim despre varianta 1,5% grăsime sau 3,5% grăsime. Astfel, prețurile s-au dublat față de anul trecut.

 

Creșteri explozive în magazine, în 2023. Tarifele pentru produsele lactate s-au dublat

Scumpiri masive în 2023. Cât de mult au crescut prețurile în clinicile private. Cât a ajuns să coste o consultație, un RMN sau o operație

Până în ianuarie 2022, preţul laptelui crescuse cu 20% în 10 ani. Într-un mod absolut halucinant, în ultimul an, retailerii au majorat tarifele cu 100%.

„Preţul unui litru de lapte care a ajuns acum la aproape 10 lei se împarte în felul următor: 5 lei merg la comerciant şi 5 lei se împart între fermier şi procesator, raportul este de 2 la 1″, a declarat Iasmina Blidar, director al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Taurin, BOVICOOP.

De asemenea, și prețurile iaurturilor au explodat. În urmă cu un an și jumătate, iaurturile Zuzu la oferta 7+1 se vindeau cu 5,5-6 lei, în funcție de lanțul de hypermarketuri. În prezent, aceleași produse, la aceeași ofertă, se vând cu 10,5-11,5 lei.

În magazine, cel mai ieftin lapte sare de 5 lei/litru: este vorba despre mărcile proprii de la Kaufland. De asemenea, la Carrefour, cel mai ieftin lapte se vinde la 5,5 lei. Și în acest caz, în ultimul an, tarifele aproape că s-au dublat.

 

Românii, cei mai săraci din UE. Avertismentul economistului Adrian Negrescu

 

Inflația se simte puternic în buzunarul cetățenilor europeni, cei mai săraci din blocul comunitar. Tarifele pentru produsele de bază au ajuns să fie cu până la 40% mai mari față de anul trecut.

„Ne spune INS că peste 40% din cheltuielile unei familii obișnuite au ajuns să fie alocate pentru produsele alimentare de bază. Este un procent fără precedent la nivel european. Și bulgarii stau mai bine decât noi, ceea ce ne arată că prețurile au crescut foarte mult și că nivelul salarial în România a rămas, din păcate, în urma inflației”, a comentat analistul economic, pentru B1 TV.