INCREDIBIL Ministerul Digitalizării are angajaţi doar 20 de IT-şti, dintr-un necesar de peste 300, deşi salariile sunt între 2000-2500 de euro

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit despre faptul că în cadrul ministerului sunt angajați doar 20 de IT-iști, iar momentan se fac angajări.

24 feb. 2023, 23:47
INCREDIBIL Ministerul Digitalizării are angajaţi doar 20 de IT-şti, dintr-un necesar de peste 300, deşi salariile sunt între 2000-2500 de euro

Totodată, potrivit declaraţiilor ministrului Burduja,sunt disponibile 300 de posturi și la Autoritatea pentru Digitalizarea României, aflată în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

„În zona de IT, strict a Ministerului, administrativ aș spune, sunt trei colegi și avem acest program de transformare digitală care include 15 colegi. Sunt plătiți din PNRR, mai bine decât alți IT-iști din sectorul public. Încasează undeva la 2000-2500 de euro pe lună și se ocupă exact de partea de PNRR, cloud-ul guvernamental, integrarea altor instituții în acest demers”, a spus Sebastian Burduja.

Acestea sunt doar posturile administrative, care se ocupă strict de funcţionarea ministerului, nu de concepţie sau implementare de programe, adică treaba efectivă a ministerului. Întrebat la DC News dacă nu i se par puţini, Sebastian Burduja a explicat că şi în acest moment sunt scoase la concurs „câteva” posturi în minister.

„Sunt și acum scoase câteva poziții de IT-iști (n.r. la concurs), sunt și poziții la direcția de politici. Trebuie însă să înțelegem arhitectura sistemului. Ministerul Digitalizării nu implementează proiectele, programele de digitalizare. Noi ne ocupăm cu politicile publice, strategia, viziunea și nu avem doar digitalizarea, avem și telecomunicațiile, și cercetarea, și spațiul cosmic, deci toate subiectele acesta sunt în acest mandat. Există Autoritatea pentru Digitalizarea României în subordinea ministerului nostru.

Citeşte şi: Raed Arafat, la un an de la începutul războiului din Ucraina: „Trebuie să fim pregătiţi de orice scenariu. Am învăţat de la colegii din Ucraina ce înseamnă să te sacrifici, să fii prezent”

Acolo mai sunt vreo 300 de posturi și recent a fost reorganizată această autoritate tocmai pentru a aduce noi specialiști care să gestioneze aceste mari proiecte de transformare digitală. Problema este însă nu doar de volum, ci și de nivelul de salarizare.

Statul român încă nu își permite și nu a găsit o modalitate de a-i scoate din grila de salarizare pe acești specialiști, astfel încât să fie salarii competitive în raport cu ce câștigă în mediul privat. Chiar și colegii plătiți din fondurile PNRR cu 2000-2500 de euro ar putea câștiga de 2-4 ori mai mult în sectorul privat și aici este o problemă pe care noi am început să o rezolvăm. Am dat un ordin a patru ministere care a rezolvat acea inechitate prin care doar IT-iștii de la privat beneficiau de facilități fiscale, IT-iștii de la stat cu același profil, aceeași fișă a postului nu puteau beneficia.

Ei bine, de la 1 ianuarie beneficiază și deja avem reacții foarte pozitive în sectorul public. Sunt colegi programatori care au început să primească mai mulți bani la fiecare salariu. Sigur, vorbim despre 500 până într-o mie de lei, dar ca o chestiune simbolică de echitate contează și ne gândim la alte soluții pentru a-i putea recompensa la valoarea reală a muncii lor”, a explicat Sebastian Burduja.

Citeşte şi: Dacian Cioloş încă mai speră să devină preşedintele României: „Nu exclud, e o decizie pe care o voi lua împreună cu colegii de partid”