Raed Arafat, la un an de la începutul războiului din Ucraina: „Trebuie să fim pregătiţi de orice scenariu. Am învăţat de la colegii din Ucraina ce înseamnă să te sacrifici, să fii prezent”

La împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a vorbit despre ajutorul acordat de România Ucrainei, atât prin autorităţile statului, dar şi prin mobilizarea românilor.

24 feb. 2023, 23:17
Raed Arafat, la un an de la începutul războiului din Ucraina: „Trebuie să fim pregătiţi de orice scenariu. Am învăţat de la colegii din Ucraina ce înseamnă să te sacrifici, să fii prezent”

Raed Arafat spune că autoritățile române comunică transparent cu populația și în sprijinul acestei inițiative pe site-urile tuturor instituțiilor publice vor fi prezente linkuri pentru campania ”Fii pregătit”.

”Trebuie să menționez rolul pe care l-a avut România. Pe lângă faptul că noi ca Protecție Civilă am trimis forțe, tot ce trebuie, ca să se creeze centrele de tranzit, România a avut o abordare de la firul ierbii, până la Guvern, completă și integrată. România, efectiv de la omul de rând care a ieșit la graniță să ajute cum poate la ONG-uri, autorități locale, autorități centrale, s-au implicat.

Împreună putem să face față unei astfel de situații. Nu poți să te bazezi doar pe o singură instuție, pe o singură persoană sau pe o singură entitate, ai nevoie de cooperare și integrare a sistemului, după aceea au venit organizațiile internaționale, cu care colaborăm bine. Pentru ce am văzut în Ucraina și ce se întâmplă în jurul nostru: vorbim de prevenire și pregătire, pentru orice scenariu să fim pregătiți.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, despre posibilitatea unui nou război mondial: „Nu poate niciunul dintre noi să prevadă ce se va întâmpla, dar pentru orice există planuri de răspuns”

Omul să fie pregătit, să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lui, să nu cadă pradă dezinformării și informațiilor false să nu cadă pradă manipulării, ceea ce înseamnă că trebuie să fie bine informat să nu cadă pradă manipulării. Instituțiile trebuie să fie pregătite, trebuie să investim în pregătire, ca dotare dar și ca exerciții. Noi trebuie să vorbim transparent despre riscuri. Nu trebuie să păstrăm ignoranța față de un risc. Dacă ne uităm multe din țările europene au elaborat ghiduri, recomandări pentru populațiile lor ca să citească să știe ce au de făcut.

Guvernul a aprobat să avem linkuri pe toate site-urile publice, naționale, locale, către „Fii pregătit”, acolo populația poate să găsească foarte multe informații și recomandări, iar în săptămâna Protecției Civile, în care vom vorbi de toate riscurile cu populația, pe zone, pe tot, pompierii vor merge, vom explica, iar de la colegii noștri din Ucraina am învățat ce înseamnă să îți faci treaba, să te sacrifici, să fii prezent ca sistem de urgență pentru populația ta, a fost nevoie să dăm mașini, echipamente tot, dar pentru ele ai nevoie de oameni, iar colegii din Ucraina i-a avut și trebuie remarcat modul în care au acționat”, a declarat Raed Arafat, la Euronews.

Citeşte şi: Ludovic Orban, reacţie în scandalul Canalului Bâstroe: „România trebuie să îşi apere interesele perfect legitime”