Incredibil, România a devenit premianta Europei

Economia României avansează rapid, existând câteva sectoare unde România este prima din Europa.

RomaniaTV.net
26 sept. 2013, 12:40
Incredibil, România a devenit premianta Europei

România a înregistrat, în luna iulie, cea mai mare crestere a lucrărilor de construcţii din UE, de 8,6%, în condiţiile în care la nivelul UE s-a înregistrat o creştere de 0,7%, iar în zona euro volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat o creştere de 0,3%, arată datele prezentate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Tot locul întâi este ocupat de ţara noastră şi în ceea ce priveşte creşterea producţiei auto din Europa. Cu un avans de 45% în primele sase luni ale acestui an,  România ocupă locul 1 în Europa şi locul trei în lume, potrivit clasamentului întocmit de Organizaţia Internaţională a Constructorilor de Automobile (OICA). România a depăşit Italia şi Belgia şi se apropie de Polonia.

2013 a fost unul excelent şi pentru agricultura românească.

Astfel România s-a situat pe primul loc in UE la producţia de floarea soarelui. Producătorii agricoli locali au reuşit să strângă în această toamnă 1,9 milioane de tone de floarea-soarelui, în creştere cu 60% faţă de sezonul anterior, cantitatea fiind cea mai mare dintre toate economiile din Uniunea Europeană. România ocupă pentru prima dată poziţia de lider european la producţia de floarea-soarelui, iar recolta actuală este şi cea mai mare din istorie. Datele sunt furnizate de Eurostat.

 Şi tot în agricultură, la secară şi grâu, asistăm la o productie record pentru ultimii 8 ani. Producţia de grâu şi secară din acest an totalizează 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua din ultimii 43 de ani. Cifrele din agricultură arată creşteri şi la alte capitole – roşii (locul 2 in UE), struguri, vin, potrivit Ziarul Financiar.