Incredibil, un israelian care voia să iasă din Ucraina susţine că a fost reţinut la graniţă şi trimis forţat pe front. Bărbatul a scăpat miraculos din iadul de la Lisicenak şi îşi spune povestea

Volodimir Kozlovski, un soldat al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU), care a fost capturat de ruşi, a povestit cum, fiind cetățean israelian, a ajuns în rândurile armatei ucrainene și a fost trimis în prima linie.

29 iun. 2022, 14:47
Incredibil, un israelian care voia să iasă din Ucraina susţine că a fost reţinut la graniţă şi trimis forţat pe front. Bărbatul a scăpat miraculos din iadul de la Lisicenak şi îşi spune povestea

Bărbatul povesteşte că, odată cu izbucnirea ostilităților, el, soția și copilul său, au încercat să părăsească Ucraina, ţară unde anterior locuise și lucrase. Înainte de a pleca, bărbatul a obținut un certificat de la consulatul israelian, pentru a trece fără piedici granița. Dar nu a fost cazul – polițiștilor de frontieră ucraineni nu le-a păsat de cetățenia lui străină și nu l-au lăsat să iasă din țară. Mai mult, Kozlovski susţine că a fost luat în armată și trimis forţat la luptă.

În ciuda lipsei de pregătire militară, bărbatul și colegii săi au fost dislocați în prima linie a războiului, lângă Lisiceansk. Acolo au intrat mai întâi sub focul de artilerie grea al ruşilor, iar apoi a fost capturat de aceştia.

Nu aveam nicio pregătire. Pur și simplu au luat oameni care nu au servit niciodată în armată, i-au mobilizat, i-au dus pe front… În primul rând, nimeni nu ne-a spus inițial că vom lupta. Ne-am gândit că vom rămâne cantonaţi acolo, dar într-o zi ne-au adunat și ne-au luat. Nimeni nu ne-a spus unde mergem. Ne-au adus prostește în regiunea Lisiceansk și ne-au lăsat carne de tun”, a povestit Kozlovski, pentru 5-tv.ru.

Citeşte şi Joe Biden anunţă suplimentarea numărului de militari americani în România. La câte mii va ajunge contingentul SUA dislocat în ţara noastră

În plus, comandanții și-au speriat subalternii cu povești despre ororile captivității rusești. „Comandanţii au spus că dacă te predai, vei fi torturat până la moarte de ruşi. Nimeni nu te sfătuiește să te predai în viață„, a mai spus el. Despre mercenarii de pe front, el a afirmat: „Mercenarii au salarii mai mari şi muniție mai bună. Și atitudinea față de ei este mai bună, iar mâncarea lor este separată. În comparație cu ei, suntem fără adăpost, iar ei sunt ca niște aristocrați„.

Potrivit lui Kozlovski, rapoartele conform cărora armata ucraineană de pe linia frontului este aprovizionată masiv cu arme importate sunt foarte exagerate. El susține că, în timpul serviciului său, a văzut literalmente notoriile sisteme antitanc Javelin și NLAW doar de câteva ori. „Poate chiar furnizează cât se spune… Dar cu siguranță nu ajungea la noi”, a admis acesta.

Citeşte şi Ruşii continuă atacurile asupra civililor, au luat la ţintă un bloc din Nikolaev. Sunt cel puţin trei morţi