Joe Biden anunţă suplimentarea numărului de militari americani în România. La câte mii va ajunge contingentul SUA dislocat în ţara noastră

SUA vor avea 5.000 de militari în România, ca parte a planului de descurajare la adresa Rusiei, a anunțat președintele american Joe Biden, înainte a de începe summitul NATO de la Madrid.

29 iun. 2022, 13:06

În cadrul acestui summit al NATO, ”care marchează istoria”, în opinia lui Joe Biden, şeful statului american anunţă o prezenţă consolidată – militari şi capacităţi americane în Spania, Polonia, România, ţările baltice, Regatul Unit, Germania şi Italia.

Ne aflăm la întâlnire” şi ”dovedim că NATO este mai necesară ca niciodată”, a declarat preşedintlee american, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Statele Unite au desfăşurat deja, în acest an, ”20.000 de militari suplimentari în Europa, în vederea consolidării liniilor noastre, o reacţie faţăde iniţiative agresive ale Rusiei”, a mai spus Biden.

El a confirmat totodată că Washingtonul îşi va creşte de la patru la şase numărul distrigătoarelor staţionate la baza Rota, în Spania.

În plus, SUA, urmează să înfiinţeze în Polonia un ”cartier general permanent al celui de-al V-lea Corp al Armatei americane”, anunţă el.

Citeşte şi „China reprezintă o provocare la adresa valorilor, intereselor şi securităţii NATO”. Jens Stoltenberg anunţă noile direcţii ale Alianţei, după summit-ul de la Madrid

Vom menţine o brigadă suplimentară”, alcătuită în total din 5.000 de mlitari, cu baza în România, mai anunţă Biden.

Statele Unite urmează, de asemenea, să procedeze la ”desfăşurări suplimentare în ţările baltice”, anunţă şeful statului american.

”Vom trimite două escadrile suplomentare” de avioane de luptă de tip F-35 în Regatul Unit şi ”vom poziţiona capacităţi suplimentare de apărare aeriană” în Germania şi Italia, a ami precizat Joe Biden în această scurtă alocuţiune, în faţa presei.

Preşedintele rus Vladimir Putin ”voia o «finlandizare a Europei», adică o evoluţie a statelor membre către o poziţie neutră, istorică în această ţară nordică, dar obţine, din contră, o «NATO-izare» a Europei”, a tunat Joe Biden.

Citeşte şi Culmea ironiei, salată rusească servită la summit-ul NATO de la Madrid. Mulţi dintre cei prezenţi au fost şocaţi de meniu


loading...