Indemnizaţia de şomaj 2024 s-a majorat. Banii nu ajung nici pentru pâine şi ţigări într-o lună

Indicatorul ISR a crescut cu rata inflaţiei şi, cu el, s-au majorat şi ajutoarele sociale. Indemnizaţia de şomaj a crescut la 660 de lei, dar suma este nesemnificativă dacă ne raportăm la coşul minim.
Filip Stan
04 mart. 2024, 19:27
Indemnizaţia de şomaj 2024 s-a majorat. Banii nu ajung nici pentru pâine şi ţigări într-o lună

Indemnizaţia de şomaj 2024 şi celelalte stimulente acordate pentru ocuparea forţei de muncă s-au majorat de la 1 martie. Cum se calculează
Baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj şi a altor măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) se majorează de la 1 martie, informează luni instituţia.

„Indemnizaţia de şomaj şi alte măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă aplicate de ANOFM care se raportează la Indicatorul Social de Referinţă (ISR) cresc de la 1 martie 2024. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), rata inflaţiei pentru 2023 este de 10,4%, astfel că ISR creşte de la 598 de lei la 660 de lei”, se arată într-un comunicat al ANOFM.

Drept urmare, indemnizaţia de şomaj, precum şi alte măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, stabilite prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aplicate de ANOFM, se vor majora cu următoarele sume: indemnizaţia de şomaj va creşte cu 62 de lei lunar pentru fiecare persoană.

Indemnizația pentru creșterea copilului 2024 majorată. Câți bani vor primi mamele și când intră sumele mărite
„Acest drept se calculează astfel: valoarea ISR în vigoare la data stabilirii indemnizaţiei de şomaj, la care se adaugă, după caz, o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare)”, se spune în comunicat.

Indemnizaţia de şomaj acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale pentru persoane cu handicap (50% din valoarea ISR, în vigoare la data stabilirii acesteia) va creşte de la 299 de lei la 330 de lei lunar.

Prima de inserţie acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni (de 3 ori valoarea ISR în vigoare la data încadrării) se va majora de la 1.794 lei la 1.980 lei.

Bani mai mulţi pe card din această lună. Sumele s-au majorat cu peste 10%

Subvenţia acordată angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială şi care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate (o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea ISR, în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate) va avea o creştere lunară, pentru fiecare persoană încadrată, de la maximum 2.392 lei la maximum 2.640 lei.

Marius Budăi, noi detalii despre recalcularea pensiilor. Explicațiile fostului ministru pentru pensionarii care se tem să nu le scadă veniturile
Stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor (50% din valoarea ISR în vigoare) va urca pentru fiecare persoană încadrată de la 299 de lei la 330 de lei.

„Precizăm că această majorare se aplică de la 1 martie şi pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite anterior acestei date”, subliniază ANOFM.

Șomaj 2024. Ce acte sunt necesare și cum îl poți obține

Ajutorul de șomaj este o formă de protecție socială de care pot beneficia persoanele cu vârste între 16 şi 65 de ani, care nu au un loc de muncă sau nu își găsesc un loc de muncă în domeniul lor de pregătire, dar sunt apte și disponibile pentru a munci. Pot solicita ajutorul de șomaj cei care au cotizat la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni din cele 24 înaintea solicitării acestei indemnizații de șomaj.

În momentul în care solicitantul depune dosarul pentru a obține ajutorul de șomaj nu trebuie să realizeze venituri sau să aibă venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR).

Citește și: Ce salarii au câștigat românii în 2023. Care au fost cele mai bănoase meserii. Angajații din București au înregistrat cele mai mari venituri

Șomaj 2024. Ce acte sunt necesare și cum îl poți obține

Dosarul trebuie să conțină:

  • Actul de identitate, în original și copie;
  • Actele de studii și de calificare, în original și copie;
  • Adeverință medicala din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale;
  • Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care să rezulte că persoana realizează sau nu, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj.

Citește și: Toți angajatorii sunt obligați să facă această modificare de la 1 ianuarie 2024. Cine sunt angajații pentru care nu cresc salariile

Calculul se aplică pentru un stagiu de cotizare de cel puțin un an, adică persoana care solicită indemnizație de șomaj trebuie să fi lucrat măcar un an. La această sumă de bază se adaugă o cotă din media venitului brut anual, care e diferită în funcție de stagiul de cotizare. De exemplu, pentru un stagiu de cotizare de un an an, se calculează cu 1% din cotă, la cel puțin 3 ani cu 3% cotă, la 10 ani cu 7% cotă și la cel puțin 20 de ani cu 10% cotă din media venitului brut anual.

Conform legislației în vigoare, pentru a putea beneficia de indemnizația de șomaj în caz de concediere ori în cazul în care compania angajatoare își încetează activitatea, solicitantul trebuie îndeplinite următoarele condiții șomaj:

– să aibă domiciliul în România,

– să nu fi cauzat situația care a dus la pierderea locului de muncă,

– să aibă o asigurare pentru șomaj sau să fi contribuit la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni ,

– să nu realizeze venituri din alte surse, iar dacă realizează acestea să nu depășească valoarea ISR.

Legislația muncii prevede că persoanele care refuză un loc de muncă pierd indemnizația de șomaj și pot beneficia din nou de ea doar dacă lucrează cel puțin 12 luni, în ultimele 24 de luni.

Valoarea indemnizației de șomaj depinde de Indicele Social de Referință și stagiul de cotizare, astfel:

  • 75% din valoarea ISR, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
  • 75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:

-3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
-5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
-7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
-10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

DailyBusiness
Planta-minune care te scapă de muşte, ţânţari şi furnici. Lidia Fecioru: „Este aur curat”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Ce pensie va avea Gigi Becali de la 1 august 2025, după decizia luată de Guvernul Bolojan
Capital.ro
Statul ia bani de la români. Anunț de la Ministerul Finanțelor pentru românii peste 18 ani. Se achită de azi, 7 iulie
Playtech.ro
Imaginea momentului cu soţia lui Dragoș Pavăl! Cum arată cea care îi este alături de ani de zile patronului Dedeman
DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Gigi Becali șochează România: Nu vreau pensie! Mai dau 100, să se facă bugetul!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Părinții cu venituri sub 3000 de lei ar putea fi scutiți de la plata CASS. Ce alte modificări se cer la noul pachet fiscal
Cancan.ro
Ilie Bolojan desființează pensiile speciale! Anunțul care dinamitează România
Playsport.ro
PSD, în cădere liberă. AUR atinge un maxim istoric în cel mai...
Capital.ro
Fotbalul românesc își ia rămas-bun de la un nume istoric. Era o adevărată legendă. Echipa a anunțat vestea tristă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Zeci de scorpioni au invadat o comună din România. Temperaturile ridicate favorizează apariția acestora | VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România