Indemnizaţie pentru văduve 2024. Condiții pentru obţinerea sumei de 3.500 de lei în fiecare lună

Indemnizaţii pentru invalizi, veterani si vaduve de război au fost majorate începând cu luna ianuarie 2024

12 feb. 2024, 21:14
Indemnizaţie pentru văduve 2024. Condiții pentru obţinerea sumei de 3.500 de lei în fiecare lună

Veteranii de război, invalizii și văduvele vor primi o indemnizaţie lunară mărită, în valoare de 3.500 de lei, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea anul trecut.  Indemnizația este neimpozabilă și reprezintă 50% din câștigul salarial mediu brut pe țară, care în acest moment este, potrivit INS, de 7000 de lei.

Potrivit expunerii de motive, scopul actului normativ îl reprezintă acordarea acestei noi indemnizaţii de gratitudine, ce reprezintă modalitatea prin care statul român îşi exprimă recunoştinţa, respectul şi admiraţia faţă de cei care şi-au pus viaţa în slujba ţării, precum şi o reparaţie morală şi materială care să contribuie la asigurarea unui venit decent invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, dreptul financiar acordându-se exclusiv acestor categorii de beneficiari.

„Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizaţie de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”, se arată în legea promulgată de către şeful statului.

Văduvele de veteranii de război beneficiază de această indemnizaţie din partea statului, dacă respectă anumite condiții. Văduva de război este soția supraviețuitoare a celui decedat pe front, în prizonierat sau ca urmare a rănilor ori bolilor contactate pe front sau în prizonierat.

Potrivit legii, veteranii de război beneficiază de indemnizație și de sporul lunar, proporțional cu timpul cat au luptat în război și de rentă, în cazul în care au fost decorați. De aceleași drepturi beneficiază și văduvele de război care nu s-au recăsătorit, cu excepția sporului lunar.

Eliminarea impozitului de 10% pentru concediile medicale, votată în unanimitate la comisii. Proiectul de lege intră în dezbatere în plenul Senatului
Astfel, văduvele de veterani de război care nu s-au recăsătorit beneficiază de 100% din indemnizația de veteran de război, dacă soții acestora înaintea decesului nu au fost decorați cu ordine sau medalii de război ori cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945”.

Potrivit Ordonanței de urgență nr. 115 din 14 noiembrie 2023, indemnizațiile au crescut cu 13,8%.

„Începând cu anul 2024 se majorează cu 13,8% nivelul acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2023:

a) indemnizațiile prevăzute de Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările și completările ulterioare;

b) drepturile prevăzute de Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, cu modificările și completările ulterioare;

c) drepturile prevăzute de Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

Pe lângă indemnizația de văduvă de război, soția supraviețuitoare beneficiază și de alte facilități, cum ar fi:

  • 12 călătorii gratuite, dus-întors, sau 24 de călătorii simple pe calea ferată;
    gratuități pe mijloacele de transport în comun;
    scutire de la plata impozitelor și taxelor locale;
    scutire de la plata abonamentului unui post telefonic;
    bilete de tratament gratuite;
    Asistența medicală gratuită în toate instituțiile medicale civile de stat sau militare și asigurarea de medicamente gratuite atât în tratamentele ambulatorii, cat și pe timpul spitalizării;
    bilete de tratament gratuite, în stațiunile balneoclimaterice
    ajutor anual pentru acoperirea unei părți din costul chiriei, energiei termice și energiei electrice. Ajutorul anual se asigură prin instituțiile care efectuează plata indemnizațiilor de veteran de război, din fondurile puse la dispoziție în acest scop de la bugetul de stat.

Cât a ajuns să fie salariu mediu net în România! Cine sunt românii care iau peste 1.000 de euro pe lună

Documente necesare indemnizație pentru văduve de război. Pentru obținerea drepturilor cuvenite în calitate de văduvă de veteran de război, este nevoie de următoarele documente:

  • Cerere pentru indemnizaţie de văduvă de veteran de război
    Dovadă că soțul avea calitatea de veteran de război la data decesului
    Legitimația veteranului de război decedat
    Talonul de pensie al veteranului (indemnizație)
    Talonul de pensie al văduvei
    Certificatul de deces al veteranului
    Certificat de naștere
    Certificat de căsătorie
    Act de identitate
    Declarație pe proprie răspundere a văduvei, ca nu s-a recăsătorit.
  • Surse: legislatie.just.ro