Îndemnul lui Gorbaciov pentru OBAMA şi PUTIN: Să discute „de la egal la egal”

Îngrijorat de situaţia tensionată din estul Ucrainei, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov le-a adresat liderilor american şi rus o scrisoare deschisă, prin care îi îndeamnă să se aşeze la masa negocierilor şi să discute de la egal la egal.

27 dec. 2014, 15:41
Îndemnul lui Gorbaciov pentru OBAMA şi PUTIN: Să discute „de la egal la egal”

Ultimul lider al fostei Uniuni Sovietice este îngrijorat de situaţia tensionată din estul Ucrainei. În timpul unei prezentări la Moscova a noii sale cărţi, „După Kremlin”, Mihail Gorbaciov a îndemnat Rusia şi Statele Unite ale Americii să iniţieze discuţii pentru soluţionarea conflictului.

Dacă a citit cineva scrisoarea deschisă pe care le-am trimis-o lui Vladimir Putin şi Barack Obama. I-am îndemnat să se întâlnească şi să discute serios pe această temă:o zi, două trei. Să se înţeleagă şi să nu permită dezvoltarea acestei situaţii periculoase„, a spus fostul preşedinte sovietic.

Luna trecută, ultimul conducător al Uniunii Sovietice a participat la festivităţile care marchează 25 de ani de la demolarea Zidului Berlinului. Referindu-se la criza din Ucraina, Mihail Gorbaciov a avertizat că lumea se află în pragul unui nou Război Rece şi că în Ucraina a fost creată o prăpastie enormă.

Citeşte şi Gorbaciov: SUA au nevoie de o „perestroică”

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 1990, fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov este foarte respectat în Occident şi detestat de cei mai mulţi concetăţeni de-ai săi. El este acuzat în Rusia că ar fi vinovat de destrămarea URSS.

Sâmbătă, ministrul rus de Externe a declarat că Rusia și Statele Unite ale Americii ar putea să-și îmbunătăţească relațiile dacă Washingtonul este dispus să dialogheze cu Moscova „de la egal la egal”. „Considerăm că este posibil de a stabili relații bilaterale dacă Washingtonul se arată dispus să poarte un dialog bazat pe principiile egalității și respectului reciproc”, a indicat MAE rus într-un raport intitulat „Evenimente majore ale politicii externe ruse în 2014”. Ministerul a reamintit că relațiile dintre Rusia și SUA s-au deteriorat din inițiativa Washingtonului, care acționează pentru adoptarea de sancțiuni împotriva Moscovei.