India are un nou tip de rachetă cu rază lungă de acţiune, care poate lovi orice ţintă din China

India a efectuat joi primul test al unei noi rachete cu rază lungă de acţiune şi cu o capacitate nucleară, care poate lovi orice ţintă situată pe teritoriul chinez, a anunţat Agenţia însărcinată cu dezvoltarea tehnologiilor militare (DRDO).

RomaniaTV.net
19 apr. 2012, 09:06
India are un nou tip de rachetă cu rază lungă de acţiune, care poate lovi orice ţintă din China

Racheta de tip Agni V, din clasa IRMB de rachete „intermediare”, cu raza de acţiune de până în 6.400 de kilometri, a fost lansată la ora locală 8.05 (5.35, ora României) de la o bază situată pe mare, în largul coastelor statului Orissa, în est.

„Anunţ lansarea reuşită a (rachetei de tip) Agni V (…), un eveniment istoric, care onorează ţara noastră, în domeniul tehnologiei rachetelor”, a declarat V. K. Saraswat, directorul DRDO, pentru postul de televiziune NDTV.

„Suntem, în prezent, o putere dotată fără de egal, între majoritatea ţărilor din lume”, a apreciat el.

DRDO spera să lanseze racheta miercuri seara, însă operaţiunea a fost amânată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Agenţia a anunţat că a stabilit o fereastră de timp de trei zile în vederea efectuării tirului, de miercuri şi până vineri.

Un test reuşit ar reprezenta un avans major pentru cea de a treia putere economică din Asia, care s-a angajat într-un vast program de achiziţii militare destinate modernizării armatei sale şi care încearcă să îşi sporească mijloacele de apărare, în special faţă de China.

Această rachetă de 50 de tone şi 17 metri înălţime ar trebui, în mod teoretic, să poată atinge ţinte în China şi în întreaga Asie, dar şi în anumite ţări din Europa, potrivit unor expeţi.

Doar China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite sunt dotate cu rachete balistice intercontinentale (ICBM), cu o rază de acţiune de peste 5.500 de kilometri.