India ratifică duminică Acordul de la Paris privind schimbările climatice

India, al treilea poluator la nivel mondial, ratifică duminică Acordul de la Paris privind schimbările climatice, un pas important în ce privește intrarea în vigoare a documentului, relatează agențiile AFP și DPA.

02 oct. 2016, 11:06
India ratifică duminică Acordul de la Paris privind schimbările climatice

Instrumentele de ratificare ale acordului de către India vor fi transmise la sediul Națiunilor Unite, la New York, la ora locală 10.00 (14.00 GMT), a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministerului indian al mediului.

India a cerut timp privind ratificarea documentului pentru analizarea impactului acestuia asupra legislației interne și pentru a lua în calcul punctele de vedere ale diferiților investitori locali, a menționat ministrul mediului și pădurilor din India Anil Kumar Dave pentru agenția DPA. ”Am vrut să ne asigurăm ca atunci când ne îndreptăm spre punerea în aplicare a prevederilor acordului interesele noastre vor fi protejate”, a spus oficialul indian, explicând că atunci când spune ”noi” face referire ”la statele în curs de dezvoltare între care India și-a asumat un rol de lider”.

Anil Kumar Dave a confirmat sâmbătă reporterilor ratificarea Acordului de la Paris către India după ce președintele indian Pranab Mukherjee și-a dat acordul în acest sens, scrie agenția DPA. La conferința de la Marrakech (7-18 noiembrie), din Maroc, când este programată următoarea sesiune a Conferinței-cadru a Națiunilor Unite privind climatul (COP22), ”India va susține puternic transferul de tehnologie și resurse financiare către statele în curs de dezvoltare pentru a le ajuta să combată schimbările climatice”, potrivit lui Dave citat de DPA.

Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie ratificat de 55 de state, care trebuie să totalizeze 55% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. Acordul, adoptat la Paris în decembrie 2015 de 195 de țări, prevede limitarea creșterii temperaturii mondiale la cel mult 2 grade Celsius față de nivelul din era preindustrială.