Legăturile Regelui Charles, cel mai bătrân monarh încoronat din istorie, cu România. „Descind din Vlad Țepeș!”

Regele Charles a avut mereu o admirație deosebită atât pentru România, cât și pentru unchiul său, Regele Mihai. Cel care va fi înscăunat rege la Londra l-a considerat mereu pe Regele Mihai un model de "credință în valorile civilizației".

09 sept. 2022, 10:34
Legăturile Regelui Charles, cel mai bătrân monarh încoronat din istorie, cu România. „Descind din Vlad Țepeș!”

În urmă cu aproape 20 de ani, Charles avea numai cuvinte de laudă la adresa Regelui Mihai.

„Pentru că îl cunosc de la începutul vieții mele – și pentru că l-am văzut la practic toate sărbătorile familiei noastre de la Încoronarea mamei încoace, cred că am o oarecare idee despre ceea ce a trebuit el să îndure de-a lungul vieții sale.

Mă doare sufletul, de asemenea, pentru români, ale căror vieți, tradiții și bunăstare au fost brutal sfărâmate pentru mulți ani.

De-a lungul tuturor acestor orori și alienări de neînțeles, Mihai nu s-a lăsat niciodată cuprins de amărăciune sau de răzbunare. El și-a păstrat întotdeauna umanitatea adevăratului bărbat de stat, credința în valorile civilizației și o liniște înțelegătoare. El a rămas, pentru mulți români, o lumină de speranță în întuneric, iar conaționalii lui pot acum, în sfârșit, să vadă adevărul care a fost înnegurat atâția ani de minciuni și propagandă”, a declarat Regele Charles.

Dragostea Regelui Charles pentru România a fost declarată în repetate rânduri. A vizitat pentru prima dată România în urmă cu 20 de ani și spunea că e o țară uimitoare. Are zece proprietăți aici achiziționate prin Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”, pe care o patronează. Printre proprietățile deținute se numără Conacul Apafi din localitatea Mălâncrav, judeţul Sibiu, o locuinţă în Viscri, judeţul Braşov, patru în Valea Zălanului, judeţul Covasna şi alte patru în satul Breb din judeţul Maramureş.

Citește și Regele Charles, noul monarh al Marii Britanii, iubește România! Are 10 proprietăți la noi în țara și vine de 20 de ani regulat în vizită aici

Regele Charles s-a transformat într-un adevărat ambasador al României, promovând cultura și locurile spectaculoase din țara noastră de multe ori.

Legăturile Regelui Charles cu România și Vlad Țepeș

Familia regală britanică a avut legături în trecut cu Vlad al III-lea, prinţul Valahiei, care a fost supranumit Vlad Ţepeş datorită predilecţiei sale pentru tragerea victimelor în ţepe uriaşe de metal, scrie ziarul britanic. La Târgul mondial de turism de la Londra, Oficiul român de turism a făcut cunoscute aceste legături pentru a-i atrage pe curioşii britanici. România a primit cu 7% mai mulţi britanici în primele trei luni din 2012 decât în anul precedent, iar în 2011 a fost vizitată de 118.000 de britanici.

Într-un documentar din 2011 despre Munţii Carpaţi, prinţul Charles a făcut o referire la legăturile sale ancestrale cu ‘Contele Dracula’. „Genealogia arată că descind din Vlad Ţepeş, aşa încât am o mică participaţie în această ţară”, a glumit el la acea vreme.

Citește și Regele Charles al III-lea, prinţul care s-a pregătit 70 de ani ca să urce pe tron. Povestea vieţii sale, de la bătăile încasate în şcoală la tragedia Prinţesei Diana

Se crede că regina Mary, soţia lui George al V-lea – străbunicul lui Charles – era înrudită cu călăul din secolul al XV-lea, Vlad Ţepeş, cunoscut şi ca Dracula. Ce este sigur este că verișoara lui George al V-lea Maria s-a măritat cu prinţul moştenitor al României şi au domnit în ţara din estul Europei după cel de-al doilea război mondial. Contele Dracula este legat de familia regală britanică atât genealogic, cât şi printr-o afecţiune de ordin medical care generează la cei care suferă de ea o sete de sânge, potrivit Daily Mail. Legenda vampirului a fost alimentată de predilecţia lui Vlad Ţepeş de a mânca pâine înmuiată în sângele victimelor. Şi se ştie că porfiria, o deficienţă de fier considerată a se afla la baza mitului vampirului şi care ar fi putut determina setea de sânge a lui Vlad, a fost răspândită în familia regală.