Infecția care îți mănâncă creierul! Specialiștii, alarmați cu privire la parazitul ”Naegleria”: ”Oamenii pot muri în 24 de ore”

Un renumit profesor britanic, pe nume Naveed Khan, microbiolog de la un laborator din Edinburgh, a tras un semnal de alarmă în privința unei boli mortale, care nu are tratament în lume, iar simptomele includ dureri de cap, febră și vărsături. Ce este parazitul ”Naegleria”.
Filip Stan
02 apr. 2024, 10:38
Infecția care îți mănâncă creierul! Specialiștii, alarmați cu privire la parazitul ”Naegleria”: ”Oamenii pot muri în 24 de ore”

Un renumit profesor britanic, pe nume Naveed Khan, microbiolog de la un laborator din Edinburgh, a tras un semnal de alarmă în privința unei boli mortale, care nu are tratament în lume, iar simptomele includ dureri de cap, febră și vărsături.

Citește și Andreea Mantea a întrerupt tratamentul pentru boala cumplită de care suferă de mai mulţi ani. „Cred în divinitate!”

Infecția este provocată de parazitul denumit ”Naegleria fowler” și pătrunde prin nas, apoi mănâncă creierul, chiar și în 24-72 de ore.

Este vorba despre o amibă provenită din apele calde, în special din țări asiatice, cum ar fi Coreea de Sud, Pakistan, Malezia, dar a fost depistată și în Statele Unite și Marea Britanie.

Naegleria fowleri, care poate pândi în apa de la robinet, precum și în râuri, iazuri și lacuri, ucide până la 99% dintre oamenii care se infectează.

Profesorul avertizează că amiba se poate răspândi peste tot pe glob din cauza schimbărilor climatice.

O amibă care mănâncă creierul este ”pe drum” spre Marea Britanie din cauza încălzirii globale, avertizează expertul britanic.

Simptomele inițiale pot include dureri de cap, febră și vărsături, înainte de a evolua spre a provoca o rigiditate a gâtului, confuzie și o pierdere a echilibrului.

Profesorul microbiolog Naveed Khan, care are zeci de ani de experiență în cercetarea Naegleria și a altor amibe, a declarat pentru MailOnline că rezultatul în marea majoritate a infecțiilor este „tu mori”.

Chiar dacă este mai frecvent în climă mai caldă, profesorul Khan, aflat în prezent la un laborator din Edinburgh, a văzut-o anterior pe Naegleria în locurile de tratare a apei din Marea Britanie din Londra și Nottingham.

Asta a fost, însă, înainte ca apa să fi fost tratată.

Însă el a avertizat că riscul prezentat de parazit, care nu se poate răspândi prin consumul de apă contaminată, ar putea crește odată cu schimbările climatice.

Afirmații similare au fost făcute și în SUA, cazurile de Naegleria s-au răspândit spre nord în ultimele decenii.

„În vreme ce Londra are vreme foarte caldă acum, cred că este o îngrijorare serioasă și aici”, a spus profesorul Khan, potrivit DailyMail.com.

Naegleria poate fi găsită la nivel global în apă dulce și sol, inclusiv în Marea Britanie.

Profesorul Khan susține că este mortal doar pentru oameni atunci când temperatura apei crește peste 30 de grade, deoarece parazitul iubitor de căldură poate supraviețui în ape reci și chiar înghețate, potrivit Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Temperaturile mai calde oferă un mediu mai favorabil pentru ca amiba să se transforme într-o „formă infecțioasă”, unde dezvoltă un „cârlig” biologic care se atașează de celulele care căptușesc nasul, ajutându-l în călătoria sa pentru a invada creierul.

Odată ce ajunge la creier, distruge țesutul și provoacă umflare, care duce rapid la moarte în doar o săptămână.

Simptomele apar rapid și pot fi confundate cu meningită, ceea ce înseamnă că pacienții riscă să nu aibă infecția până când este prea târziu pentru tratament.

Cazurile de Naegleria sunt extrem de rare în lumea dezvoltată, datorită apei clorinate și tratate corespunzător.

”Dacă te infectezi cu parazitul Naelgeria, în 99% dintre cazuri vei muri”

Doar trei persoane din SUA sunt raportate că se îmbolnăvesc în fiecare an. Totuși, mai multe cazuri au fost semnalate în Asia, în țări precum Coreea de Sud, Pakistan și Malaezia.

În timp ce lucra la un proiect de sănătate publică la locurile de tratare a apei din Marea Britanie din Londra și Nottingham, între 2002 și 2008, profesorul Khan a găsit forma latentă a amibei care mănâncă creierul.

Dacă apare infecția, simptomele sunt greu de observat. Unul dintre primele semne este o simplă durere de cap, care poate fi în mod natural respinsă atât de public, cât și de medici ca fiind o boală minoră.

Pe măsură ce progresează, poate provoca o înțepenire a gâtului.

Acest lucru, împreună cu o durere de cap poate fi ușor confundată cu meningita bacteriană, întârzierea diagnosticului scăzând și mai mult șansele unui pacient, avertizează profesorul Khan.

Citește și Alertă mondială! Boala care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. OMS: ”O viitoare pandemie este doar o chestiune de timp”

 „Oamenii mor în 24 până la 72 de ore până când ajung la spital cu simptome. Dacă te infectezi cu parazitul Naegleria, în 99% dintre cazuri vei muri pentru că nu există un tratament eficient”, a mai spus microbiologul Naveed Khan.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici