Înfiinţarea Comisiei de anchetă privind pandemia, respinsă în Parlament

Senatorii şi deputaţii au dat, marţi, vor negativ proiectului ce viza înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind identificarea situaţiei reale, a situaţiei raportate de autorităţi, a evoluţiei indicatorilor de sănătate publică şi a măsurilor de protejare a sănătăţii populaţiei românilor în pandemia declarată de OMS.

11 mai 2021, 21:37
Înfiinţarea Comisiei de anchetă privind pandemia, respinsă în Parlament

Înfiinţarea Comisiei de anchetă privind pandemia COVID a fost respinsă de parlamentari. S-au înregistrat 156 de voturi „pentru”, 230 de voturi ‘împotrivă’ şi nicio abţinere.

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, le-a spus parlamentarilor USR PLUS că o comisie de anchetă parlamentară „va veni să facă lumină asupra unor aspecte în privinţa cărora chiar oamenii lor s-au îndoit – Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă”.

„Doi reprezentanţi la vârf ai Guvernului – unul fost, altul prezent – se îndoiesc de corectitudinea acestor cifre. (…) Stimaţi colegi de la USR PLUS, aceşti doi miniştri sunt miniştrii dumneavoastră. Nu credem că aţi putea vota împotriva unei asemenea comisii de anchetă, care va veni să facă lumină pentru ceea ce oamenii dumneavoastră s-au îndoit. Dacă nu veţi vota această comisie de anchetă, înseamnă că, alături de partenerii vremelnici de la PNL, veţi dori să ascundeţi gunoiul sub preş. (…) O comisie de anchetă este o cale de aflare a adevărului, supremă, fiind a Parlamentului României, iar ceea ce se întâmplă în această perioadă datorită acestei pandemii merită ştiut”, a declarat Lucian Romaşcanu, conform Agerpres.

Citeşte şi: Panică la Spitalul Colţea. E pană de curent la unitatea medicală, de aproape două ore. Medicii sunt în alertă!

Înfiinţarea Comisiei de anchetă privind pandemia nu a fost votată de USR PLUS

De cealaltă pate, liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a anunţat că parlamentarii din acest grup nu vor vota pentru o astfel de comisie, pe motiv că nu este necesară, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii lucrează la un raport privitor la datele pandemiei.

„Am auzit în ultimii ani de foarte multe ori discuţii pe marginea înfiinţării sau a desfiinţării unor comisii. L-am auzit pe fostul coleg al domnilor, domnul Dragnea, cum anunţa din două în două luni comisii de anchetă, comisii care n-au făcut nimic, pentru că erau folosite numai pentru scandal. Şi în cazul ăsta, nu este nimic de făcut în Parlament. Avem un minister care lucrează la un raport, au fost prezentate şi nişte date preliminare şi în zilele următoare veţi vedea cu toţii un raport. Din datele preliminare, ministrul actual (al Sănătăţii – n.r.), Ioana Mihăilă, a arătat că au fost nişte erori umane de înscriere a morţilor în bazele de date. În câteva zile ne vom lămuri cu toţii şi nu este nevoie de comisie de anchetă. Şi mai este nevoie de un lucru foarte important: trebuie să reprofesionalizăm şi asta facem, asta face Ioana Mihăilă, asta fac colegii de la CNAS care au lansat primele concursuri pe bune şi aţi văzut ce s-a întâmplat – s-au speriat toţi”, a afirmat Moşteanu.

Mai mult, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a reamintit că un ministru de la USR PLUS a spus că Guvernul Orban a măsluit datele pentru a organiza alegeri în România.

„În timp ce dumneavoastră vorbiţi de Dragnea şi de concursurile de la casele de sănătate, un ministru din Guvernul coaliţiei, membru USR PLUS, printre altele, a spus că Guvernul Orban a măsluit datele cu privire la numărul de infectări, pentru a putea organiza alegeri în România. Acelaşi ministru a spus că Guvernul Cîţu măsluieşte datele cu numărul de morţi din România şi voi vorbiţi de Dragnea şi de casele de asigurări de sănătate. Ce legătură au una cu alta? (…) Haideţi să aflăm adevărul!”, a arătat Simonis.

„Problema pe care a arătat-o doamna Ioana Mihăilă şi în raportul preliminar este aceea a incompetenţei din sistem. Despre asta vorbim şi asta vom schimba”, a spus în replică Ionuţ Moşteanu.

Citeşte şi: Românca aleasă consilier în Cambridgeshire, atacată de britanici. „Să vă duceți cu toții acasă și să vă conduceți propria țară!”


loading...