„Duduie” inflaţia în România, suntem în topul UE la creşterea preţurilor

În timp ce criza politică se adânceşte, preţurile cresc în România direct proporţional cu cazurile de coronavirus. Eurostat arată cât de gravă este situaţia.

17 sept. 2021, 13:02
„Duduie” inflaţia în România, suntem în topul UE la creşterea preţurilor

Inflaţia în Uniunea Europeană a crescut în luna august până la 3,2%, de la 2,5% în luna iulie, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia, Lituania şi Polonia (toate cu 5%), urmate de Ungaria (4,9%), Belgia (4,7%) şi România (4%), arată datele publicate, vineri, de Eurostat.

Fitch avertizează: Criza politică ar putea duce la scăderea ratingului de ţară şi la întârzierea PNRR

Comparativ cu situaţia din luna iulie 2021, rata anuală a inflaţiei a rămas stabilă într-un singur stat membru şi a crescut în 26 de ţări. În rândul acestora din urmă se regăseşte şi România, unde rata anuală a inflaţiei a urcat până la 4% în august, de la 3,8% în iulie. Comparativ, în luna august 2020, rata anuală a inflaţiei în România era de 2,5%, informează Agerpres.  Datele Eurostat mai arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a crescut până la 3% în luna august, de la 2,2% în iulie. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 1,44 puncte procentuale.

Leul, singura monedă din regiune care s-a depreciat în 2021. Noi maxime istorice cauzate de criza politică
În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,3% în luna august 2021, de la 5% în iulie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,92%, mărfurile alimentare cu 2,7%, iar serviciile cu 2,97%.

Conform INS, inflaţia în luna august 2021 comparativ cu luna august 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2020 – august 2021) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2019 – august 2020) determinată pe baza IAPC este 2,6%.

Banca Naţională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, conform unei prezentări realizate în august de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.