Inflaţia în Turcia se apropie de 80%, record al ultimilor 24 de ani. La mâncare preţurile aproape că s-au dublat

Rata anuală a inflației a fost de 78,62% în luna iunie, a anunțat Institutul de Statistică din Turcia. Prețurile în sectorul transporturilor au crescut cu 123,37%, iar cele la alimente și băuturi nealcoolice sunt mai mari cu 93,93%.

04 iul. 2022, 21:56
Inflaţia în Turcia se apropie de 80%, record al ultimilor 24 de ani. La mâncare preţurile aproape că s-au dublat

Creșterea prețurilor de consum în Turcia a fost determinată de un salt de 105,9% în sectorul transporturilor, care include prețurile la energie, și de un salt de 89,1% la prețurile la alimente și băuturi nealcoolice, au arătat datele. De la o lună la alta, prețurile alimentelor și băuturilor nealcoolice au crescut cel mai mult cu 13,38%, iar prețurile locuințelor au crescut cu 7,43%.

Guvernul a declarat că inflația va scădea în cadrul noului său program economic, care acordă prioritate ratelor scăzute ale dobânzilor pentru a stimula producția și exporturile, cu scopul de a obține un excedent de cont curent. Cu toate acestea, economiștii consideră că inflația va rămâne ridicată pentru restul anului 2022 din cauza războiului din Ucraina, estimarea mediană pentru inflația de la sfârșitul anului fiind de 52%. De asemenea, deficitul de cont curent s-a adâncit puternic la începutul anului.

Citeşte şi Rolls-Royce oferă un bonus de 2.000 de lire angajaţilor pentru a-i ajuta să depăşească criza inflaţiei

În aceste condiţii, inflaţia de consum a atins nivelul maxim din ultimii 24 de ani.

Creșterea prețurilor de consum a lovit puternic populația de 84 de milioane, cu puține speranțe de îmbunătățire pe termen scurt ca urmare a războiului Rusia-Ucraina, a prețurilor ridicate la energie și alimente și o liră turcească depreciată.

Citeşte şi Turcia, în ghearele inflaţiei. Din 1998 mâncarea nu a mai fost atât de scumpă