Informaţia momentului pentru milioane de bugetari. Se întâmplă de la 1 iunie 2023

Sunt vești nemaipomenite pentru milioane de români! Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a făcut anunțul care îi liniștește pe toți salariații din România.

27 mai 2023, 11:40
Informaţia momentului pentru milioane de bugetari. Se întâmplă de la 1 iunie 2023
Ce se întâmplă cu salariile bugetarilor. Marius Budăi a făcut anunțul. ”Lucrăm la construcţia legii salarizării”

Veste bună pentru bugetari. Salariile de bază ale personalului care ocupă funcții publice, prevăzut în anexa VIII a Legii salarizării unitare („Administrație”), se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022, se arată într-un proiect de ordonanță pus în dezbatere de Ministerul Muncii.

OUG nr. 168/2022 prevede că de la 1 ianuarie 2023, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017.

Marius Budăi, veşti proaste salariile profesorilor: „Nu se poate da OUG de pe o zi pe alta, nu se fac oferte la televizor”

Ordonanța derogă de la prevederile Legii 153, care stabilesc că începând cu anul 2023, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție şi indemnizațiile de încadrare ar fi trebuit să se stabilească prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în anexele nr. I-VIII din Legea 153 cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare.

Ce bugetari vor avea lefuri mai mari

Printr-un alt proiect de OUG,  iniţşiat la Ministerul Muncii, se propune acum modificarea OUG 168, astfel încât pentru bugetarii din categoria (anexa VIII) „Administrație” să se aplice din 1 iunie 2023 nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea 153 pentru anul 2022, scrie avocatnet.ro.

„Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la Anexa nr.VIII Familia ocupațională de funcții bugetare „ADMINISTRAŢIE” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022”, prevede proiectul de OUG acum în dezbatere la minister.

Cresc salariile pentru bugetari de la 1 iunie. Cine sunt cei care ar putea primi mai mulți bani pe carduri de luna viitoare

 

 

„Având în vedere faptul că, Legea-cadru nr.153/2017 a fost elaborată astfel încât, începând cu anul 2022 să fie aplicată în integralitatea sa, precum și în contextul elaborării unei noi legi a salarizării personalului bugetar ca urmare a încadrării în termenul prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență, apreciem că acordarea nivelului salariilor de bază pentru personalul încadrat pe  funcțiile prevăzute în Anexa nr. VIII la nivelul valorii nominale prevăzute în legea-cadru, implică un impact bugetar nesemnificativ care nu va dezechilibra țintele fiscal-bugetare pentru anul 2023, ci va constitui un prim pas și o punte în sprijinul aplicării noii legislații care va reglementa salarizarea personalului plătit din fonduri publice, iar noul cadru juridic va fi pus în aplicare în același timp pentru toate categoriile profesionale, pentru a se evita apariția unor noi dezechilibre în sistemul de salarizare din sectorul public”, potrivit expunerii de motive a proiectului de ordonanță.

„Ca urmare a discuțiilor purtate cu sindicatele din Educație, Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022. Așa cum am mai spus, suntem deschiși la dialog, suntem dispuși să luăm măsuri, acolo unde se poate, pe termen scurt, urmând a acorda Educației statut prioritar, atunci când vom întocmi proiectul de modificare a legii salarizării unitare”, a scris Marius Budăi, ministrul Muncii, pe Facebook.